Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsling slapp gå emot sitt parti om uranjakten

I höstas lovade Per Åsling (C) att jobba för ett kommunalt veto mot uranjakt.
I går röstade han inte för förslaget i riksdagen. Han var bortrest.

– Min resa var inbokad för länge sedan innan jag visste att den här frågan skulle upp, säger han på telefon från Västergötland.

– Men jag har fortfarande uppfattningen att det ska vara ett kommunalt veto och den driver jag så gott det går.

Hur Per Åsling skulle ha röstat i riksdagen sattes aldrig på prov. Men han säger att han inte har ändrat åsikt och att han tydligt deklarerat att han är emot partilinjen.

Riksdagen hade i går att ta ställning till en motion från miljöpartisten Per Bolund. Förslaget, som för övrigt hela Jämtlandscentern står bakom, gick ut på att ändra minerallagen så att kommuner kan säga nej till uranprospektering. Inte bara uranbrytning.

Näringsutskottet, med Centern i spetsen sa nej till motionen och Per Bolund fick med sig Vänstern på att reservera sig. Motionen fick 32 av rösterna medan de som röstade emot den var 245 stycken.

Varför skrev inte du en motion själv om du anser att ett veto är viktigt?

– Nej, så gör man inte. Jag driver frågan inne i partiet.

Centerpartisten Jan Andersson som försvarade regeringslinjen att inte öppna upp för ett veto menar att bolagen bara skulle bluffa om kommunerna kunde stoppa uranjakten. De skulle säga att de letade någon annan metall i stället.

– Den risken är uppenbar. Därför är det viktigt att vi politiker hittar lösningar som motverkar den risken. Ett kommunalt veto skulle innebära ytterligare en kontrollstation och kommunerna skulle få ett större inflytande över politiken som gäller närmiljön. Därför är det viktigt med en ändring, säger Per Åsling.

Eftersom du så tydligt tycker tvärt emot ditt parti på riksplanet, var det skönt att du var bortrest så att du slapp rösta emot?

– Nej, jag äger själv frågan hur jag röstar och jag har lagt ned min röst förr.