Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astrid ger stöd åt vittnen

Om du blir kallad till Tingsrätten för att vittna, är chansen stor att du möter Astrid Lovåg. Som en av tio vittnesstödjare i länet har hon i snart tio år gett vittnen trygghet i en ovan miljö.

– Vi finns här som stöd och för att förklara hur det går till, säger hon.

Astrid Lovåg är samordnare för vittnesstöd på Tingsrätten Östersund. Hon är även själv vittnesstödjare sedan tio år tillbaka. När någon kommer för att vittna i en rättegång är det hon eller någon av hennes kolleger som tar emot.

– Det är mycket yngre människor och då kan den här miljön vara väldigt obekväm för dem. Som vittne kan man känna sig övergiven, den tilltalade har sin försvarare och målsägande har ett biträde och, eller åklagare. Då finns vi här som stöd och för att förklara hur det går till, säger hon.

Gruppen med vittnesstödjare beskriver hon som ett stabilt gäng som hållit på länge, alla är pensionärer. Tidigare var många vittnesstödjare juridikstudenter. Men för att få kontinuitet började det värvas äldre.

Ett par gånger i veckan är Astrid Lovåg på Tingsrätten och träffar vittnen. Att arbeta som vittnesstödjare är något som betyder mycket för henne.

– Man får så mycket tillbaka. Folk är glada och tacksamma och så lär man sig något nytt hela tiden. Juridik är intressant och nu har jag tid att arbeta ideellt. Det är inte bara att förbereda vittnen för rättegångarna. Vi försöker att avdramatisera det hela lite och vi försöker att få dem att växa. Sen har vi mycket roligt också, säger hon.

Efter ett långt arbetsliv var pension något hon såg som en möjlighet.

– Jag såg fram emot att få göra något annat. Det ideella arbetet med vittnesstöd började jag med redan innan pensionen. Jag tror att man mentalt måste förbereda sig på pensionärslivet. Annars är det nog lätt att man bara blir sittande, säger 67-åriga Astrid Lovåg.

Artikeln kommer från 100 % senior.