Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astrid Olausson

Astrid Olausson, min älskade mormor, dog torsdagen den 20 mars 2014. Hon somnade in efter en kortare tids kamp.

Annons

Mormor föddes 1939 och växte upp på Orust i en lantbrukarfamilj med två yngre syskon. Hon trivdes bra med djuren och de följde henne under hela livet.

På västkusten träffade hon också sin första man, han som gav henne tre döttrar och som tog henne till Jämtland 1975. När förhållandet tog slut arbetade mormor på av gammal vana och med mycket vilja. Trots att hon var ensamstående med tre barn och gård med 40 mjölkkor hann hon med både föreningar och dans.

På en av dessa danser dök han upp, Nisse. Han bjöd in henne till sin gård i Loke och hon flyttade till honom med korna i släptåg. De gifte sig i smyg hösten 1982 och han höll henne i tryggt sällskap resten av hennes liv.

När jag kom, som första barnbarn, fick mormor en ny liten piga. Jag minns varm choklad och bullar framför Rapport efter kvällsladugården, hemmasydda mjukisbyxor och valkiga arbetarhänder. Skaran barnbarn fylldes snabbt på, men plats för alla fanns alltid hos mormor och Nisse.

Föreningslivet var viktigt för henne och hembygdsföreningen, Svenska kyrkan, Centern, Kyrkstallarna, Bo på lantgård och diverse jordbruksföreningar är bara några av de närmare 20-talet styrelser som hon var engagerad i.

Mormors ork svek henne på slutet och ett liv i hårt arbete tog ut sin rätt. Trots detta hade hon fortfarande nära till glädjen och mådde mycket bra när barn, barnbarn och barnbarnsbarn fanns henne nära.

Astrid sörjs av sin efterlämnade make Nisse, sina tre döttrar, elva barnbarn och fem barnbarnsbarn.

Vi minns henne med rosiga kinder och yvigt hår, som en mycket företagsam kvinna med många bollar i luften och med en fot i Jämtland och en på Orust. Hon saknas av oss.

Mari Englsperger, barnbarn