Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astrid Woxberg i Hälsingland har fött tre tvillingpar: ”Jag begriper inte hur det är möjligt”

Tio stycken. Så många barn har Astrid Woxberg fött. Sex av dem är tvillingar.
– Jag grinade när de berättade att jag väntade mitt tredje tvillingpar.

Första gången hon väntade tvillingar var 1954. Astrid Woxberg åkte in på BB i tron om att komma hem med en bebis. I stället blev det två.

– Först kom det ut en pojke. Jag blev jätteglad eftersom jag hade en flicka sedan tidigare, då sa barnmorskan åt mig att det var en till bebis på gång. Jag begrep ingenting, minns Astrid Woxberg.

Men fler skulle det bli. Mellan 1954 och 1968 fick Astrid tvillingar tre gånger.

– När de berättade att det skulle bli två barn för tredje gången, ja då grinade jag faktiskt. Nu får det väl vara nog tänkte jag, säger Astrid och skrattar.

Vi sitter vid hennes köksbord i lägenheten på Västanågatan i Alfta. Astrid har besök av ett barn i varje tvillingpar. Marita, Stina och Bengt-Åke.

I dag har hon sexton barnbarn, tolv barnbarns barn och ett barnbarnbarnsbarn. Astrid visar en hylla i vardagsrummet där portätt och familjebilder trängs bredvid varandra.

– Det har varit väldigt roligt att följa så många barn.

För Bengt-Åke, Marita och Stina har en stor familj bidragit till både positiva och negativa erfarenheter. De har aldrig varit ensamma, men det har också funnits stunder då de känt sig förbisedda.

– Det var alltid liv och rörelse hemma hos oss, man fick aldrig en lugn stund, säger Marita Woxberg.

Ingen av dem upplever att de haft nåt särskilt band till sitt tvillingsyskon. De är alla tvåäggstvillingar, har haft olika intressen och personligheter.

– Det ska väl vara att vi blev påtvingade likadana kläder, säger Bengt-Åke Woxberg och skrattar.

Av Astrid barn är det ingen som har fått egna tvillingar. Konstigt, tycker allihop. För både Marita och Stina hade tyckt att det varit roligt.

– Ja, fast jag vet inte det. Det är hemskt mycket jobb med tvillingar, inflikar Astrid.

Barnen beskriver sin mamma som en kämpe. Hon har skött ett hushåll, en barnaskara och ett arbete som piga. Och Kroppen har inte tagit stryk.

– Det var ju du som gjorde allting, jag minns aldrig att pappa bytte blöjor eller tog hand om disken, du slet verkligen på, säger Stina Woxberg.

Astrid nickar. Men det har varit värt det. I dag får hon tillbaka kärlek i massor.

– Jag brukar få höra att jag är världens bästa mormor, och mormorsmor. Och det känns in i hjärtat!

Fler nyheter:

Elina var först ut på nya året i Jämtlands län

Så hittar du energitjuvarna – lista rum för rum

Första obemannade lanthandeln – en lösning för glesbygden?

Efter mammans lapp – autistiske Johan får gå på Brynäsmatch