Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astronaut landade i Jämtland

Det var en riktig kändis som kom och spred lite stjärnglans över Hammarstrand på torsdagsmorgonen. Sveriges enda astronaut Christer Fuglesang skapade rena rama rymdfebern på Anders-Olof skolan.

Annons

Just nu genomför astronauten Christer Fuglesang en skolturné i norra Sverige där han besöker 11 skolor på 7 orter som deltagit i en tävling utlyst av Rymdstyrelsen. Syftet är att öka intresset för naturvetenskapliga ämnen bland både lärare och elever.

– Jag försöker inspirera och stimulera till skolarbete. Vi behöver mer folk till naturvetenskapen, berättar Christer Fuglesang.

NO-läraren Anna Schönning komponerade den vinnande motiveringen i den tävling som resulterade i det celebra besöket.

– Jag är själv rymdgalen och vi har jobbat hårt med att bygga raketer, med solsystemet och en hel del med den grekiska mytologin kring stjärnbilderna. Besöket riktar sig egentligen till elever i årskurs 8 men alla får vara med.

Matsalen i Anders-Olofskolan var fylld till sista plats när Sveriges enda astronaut äntrade scenen. Han höll en entusiastisk föreläsning där han berättade om resan ut i rymden och om livet på rymdstationen. Mest förtjusning väckte berättelserna om det Christer själv kallar “den galatiska potträningen" och det faktum att astronauterna i praktiken dricker kiss, om än i väldigt renad form. Emma Berg går i klass 8-2 och tyckte om föreläsningen men någon framtid som astronaut har hon svårt att tänka sig.

– Jag är för flygrädd för det men är intresserad av NO ämnet. Det skulle vara kul att forska om saker vi inte vet.

Christer Fuglesang tror inte att det kommer att finnas några Svenska astronauter inom en överskådlig framtid.

– Men på sikt, absolut. Kanske sitter nästa svenska astronaut i publiken.