Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Astronautträning" räddar strokepatienter

"Astronautträningen" för strokepatienter i Östersund har nu pågått ett år. Och resultatet är häpnadsväckande.

– Jag känner att jag utvecklas fysiskt hela tiden, säger Svens Karlsson, en av de strokepatienter som ingått i testet.

– Testet gav mig en anledning att träna ordentligt. Att få träna under uppsikt har inneburit en rejäl kick som gett många positiva effekter. Jag är starkare, har bättre balans och även psyket är bättre, säger Thomas Kjellander, som även han i deltagit i astronautträningen.

Projektet som startade för ungefär ett år sedan är lanserat av ESA, European Space Agency. Förutom landstingen i Jämtland ingår även universiteten i Verona, Barcelona och Köpenhamn samt Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Stroke uppstår genom att blodförsörjningen till en del av hjärnan avbryts eller då ett kärl spricker och drabbar drygt 30 000 svenskar - per år.

– Hela 60 procent av de som överlever är fortfarande motoriskt funktionellt nedsatta efter sex månader, berättar Peter Sojka, överläkare och professor på Östersunds rehabcentrum på Remonthagen.

Testet har gått ut på att låta strokepatienter genomföra träning likt den astronauter gör i rymden. Med hjälp av en cykelliknande apparat har deltagarna fått träna såväl excentriskt som koncentriskt. Maskinen tillåter maximal belastning under hela pedalrörelsen, under hela trampet.

Deltagarna har endast tränat två 20-minuters pass i veckan i åtta veckors tid, men resultaten har inte uteblivit. Tvärtom.

– Viktigaste resultatet är att deltagarna förbättrat styrkan med i snitt 51 procent, vissa mer ändra mindre. Alla har fått bättre balans, de kan numera resa sig upp och gå en liten promenad, säger en mycket nöjd professor Peter Sojka.

Slutsatserna blir att muskelprestationen har förbättrats påtagligt. Cykeln har fungerat som det var tänkt och att även de kliniska testerna påvisar bättre resultat.

– Hela kedjan från hjärnan till musklerna visar på förbättringar, säger Sojka vidare som nu hoppas på en fortsättning av verksamheten.

Han kommer att vända sig till landstinget i hopp om resurser för att driva forskningen vidare.

– Jag har en svag förhoppning över att kunna få köpa in en "Flywheel" , säger Sojka och syftar på den speciella cykel som använts under testet.

Samtliga patienter är mycket nöjda med resultaten, likaså en rad intressegrupper som nu vänt sig till allmänna arvsfonden för att få loss medel till att driva arbetet vidare.

Intresset från övriga landet kring vad länets strokepatienter presterar i Östersund är redan nu mycket stort.