Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboende öppnas i Bispgården

Det asylboende som planeras i Ragunda kommun öppnas i Bispgården. Migrationsverket ska hyra lägenheter i de fastigheter på Hallvägen som ägs av ett privat fastighetsbolag. En oenig kommunstyrelse i Ragunda har gett sitt medgivande till etableringen som ifrågasätts av Centern och Allians för Ragunda.

Asylboendet kommer att ha ett 50-tal platser och planeras att öppnas under juni.

– Migrationsverket har gjort en förfrågan till Ragunda Kommun att de vill öppna asylboende i lägenheter som de hyr av en privat hyresvärd. Det är det vi nu i ett, av Migrationsverket begärt uttalande, ställt oss bakom, säger kommunalrådet Terese Bengard (S).

Där kommunen kommer in i bilden rör bland annat asylbarnens förskole- och skolgång som kommer att förläggas till Järåskolan i Bispgården.

– För den insatsen får kommunen ersättning från Migrationsverket. Då Järåskolan har haft fler elever än idag under tidigare år ser jag inte att det skulle vara brist på utrymme. Det kommer behövas mer resurser till skolan men det kan vi ju skapa genom den ersättning vi får av Migrationsverket. Sammantaget tror jag det här blir en bra lösning och kan även bidra till att öka befolkningen i kommunen, säger Terese Bengard.

Men det råder inte politisk enighet i den här frågan. Oppositionsrådet Bo Bergström (AfR) är mycket kritisk till att kommunen reservationslöst är beredd att ta emot så många nya flyktingar.

– Jag är absolut inte emot att vi tar emot flyktingar, men det måste ske på ett värdigt sätt. Kommunen har fått kritik från Skolinspektionen för att man inte ger flyktingbarnen den hjälp de har rätt till i skolan. Att i det läget ta emot ytterligare flyktingfamiljer är cyniskt. Då är man bara ute efter att tjäna pengar, anser han.

– Vi har vidtagit åtgärder efter Skolinspektionens kritik och jag är övertygad om att skolan kommer att klara det här. Att vi nu kommer ha flyktingar, asylboende och ensamkommande flyktingbarn i Bispgården gör ju också att vi på bästa sätt kan samordna våra stöttande resurser i Bispgården, säger Terese Bengard.

Varken hon eller Bo Bergström deltog själva i hanteringen av ärendet om asylboendet i kommunstyrelsen. De hade båda förhinder att närvara då.

Från oppositionen deltog Eva Sundin (AfR) som tillsammans med Centern reserverade sig mot beslutet att kommunstyrelsen ställer sig positiv till asylboendet.

– För att kunna ta emot flyktingar behövs en fungerande organisation och den fungerar inte bra i dag, anser Eva Sundin.

I reservationen från Centern ifrågasätts lämpligheten att etablera ett asylboende i Bispgården samtidigt som kommunen tar emot ensamkommande flyktingbarn där.

– I dagsläget bör man prioritera och fokusera kring arbetet med de ensamkommande barnen, anser Centern och vill därför att Migrationsverket undersöker möjligheten till ett asylboende på andra orter inom kommunen i stället.

Med hänvisning till incidenter riktade mot mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen efterlyser Centern även en dialog med lokalbefolkningen.

– Man bör jobba med attityden hos lokalbefolkningen och befästa en human människosyn samt viljan att hjälpa andra, skriver partiet i reservationen.

Det aktuella asylboendet är tänkt att öppnas i de lägenheter på Hallvägen som i dag ägs av Bispgårdens Bostäder som sedan 1 oktober i fjol är en del av Sundsvalls Bostäder.