Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboende på vildmarkscamp

Vildmarkscampen i Krokströmmen har blivit ett tillfälligt asylboende. Enligt avtal har Migrationsverket möjlighet att placera 60 personer på campen som öppnade sina asylplatser dagen innan midsommarafton.

Den stora flyktingströmmen till Sverige har gjort att Krokströmmens Vildmarkscamp hastigt blivit ett tillfälligt asylboende.

– Det var väldigt snabba ryck. Vi fick besked att vi skulle få ta emot flyktingar på tisdagen före midsommar och på torsdagen kom första bussen. Själv hade jag packat väskan för att åka ner till Småland på semester men den fick jag ställa in, berättar Lotta Myhr som är föreståndare på Vildmarkscampen.

– Vi hade lite att ställa i ordning och vi serverar ju även frukost, lunch och middag under tiden de bor hos oss, förklarar Lotta Myhr som nu har sysselsättning för fyra personer på Vildmarkscampen.

Det avtal som finns med Migrationsverket är ett korttidsavtal i vilket Krokströmmen lovat att upplåta 60 platser.

– Just nu har vi drygt 40 personer som bor där och det kommer nog att minska lite den kommande veckan. Antalet boende beror lite på hur hög inströmning det är till landet, förklarar Maggie Nath, teamledare för Migrationsverkets kontor i Sveg.

– Att Migrationsverket har ett korttidsavtal beror på att det är dyrare med ett tillfälligt boende än att ha placeringar i lägenheter, förklarar Nath.

Maggie Nath tycker att det är smidigt att det finns ett asylboende även i Härjedalen. Att Krokströmmen är just en vildmarkscamp mitt ute i skogen gör inget.

– För de asylsökande har inte det upplevts som något större problem. Det går att åka buss när de har ärenden till Sveg och Östersund.

För närvarande är det asylsökande från Eritrea, Syrien och Irak samt stadslösa som finns på boendet i Krokströmmen.

Läs mer:

Glädje i Grytan

Vill starta asylboende - men saknar avtal

Asylboende öppnas i Bispgården