Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande besköts - polisen valde att inte rycka ut

När polisens regionledningscentral larmades om skottlossning och misshandel i en by i Strömsunds kommun valde man att inte skicka någon patrull till platsen. Beslutet får stark kritik, bland annat av polisområdeschefen Stephen Jerand.
– Vi ska agera med ett omgående ingripande och försöka få dit en resurs så fort som möjligt.

Det är SVT Nyheter Jämtland som rapporterar om händelsen som ska ha inträffat förra veckan i en by i Strömsunds kommun. Enligt polisanmälan ska sex asylsökande kommit in på en gård för att fotografera djur när husägaren och en bekant gick till attack. Minst ett skott ska ha avlossats mot benen på en tonårig asylsökande tjej. En annan tjej i sällskapet ska dessutom slagits i ansiktet.

När polisen larmades om händelsen via 112 bedömde regionledningscentralen i Umeå att läget inte var akut och ingen polispatrull skickades därför till platsen.

– De här flickorna ringer 112 och larmar. De hamnar då hos regionledningscentralen i Umeå och pratar med operatör. Där tas beslut att inte skicka patrull till platsen. Jag har idag återkopplat till RLC i ärendet just utifrån den aspekten. Min uppfattning är att det här är ett prio 1-ärende. Då bör man skicka patrull omgående, för då vidtar vi en hel del viktiga förstahands-åtgärder. Jag kan inte svara på varför man inte har gjort det, säger polisområdeschefen Stephen Jerand till SVT Nyheter Jämtland.

Ärendet är nu anmält till polisens internutredning. Ingen av flickorna blev fysiskt skadade vid händelsen och till SVT säger Stephen Jerand att ärendet är prioriterat.

– Just nu jobbar vi utredningsvägen och har förhört flickorna. Vi har också vidtagit åtgärder som vi behåller för oss själva just nu. Jag har precis pratat med vår underrättelsesektion som håller på och plockar ihop en del. Utredaren i Strömsund jobbar på och vi har en förundersökningsledare inkopplad i ärendet. Vi jobbar för fullt med det.