Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande utan varma kläder

Förra veckan kom ungefär 150 asylsökande till Östersund. Men flera av dem saknar varma kläder.

– Det är inte optimalt, säger Ulrika Nyberg, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Jämtland och Härjedalen.

Annons

Just nu är det många asylsökande som söker sig till Sverige och därför är Migrationsverket hela tiden på jakt efter nya boenden. För någon månad sedan skrev Migrationsverket ett nytt avtal med Frösö camping & stugby, som är ett nygammalt boende för asylsökande. Fram till i maj bodde det asylsökande i området, och under förra veckan flyttade ett 50-tal personer åter igen in i stugorna.

En av personerna som numera bor där är en man från Syrien, som vill vara anonym. Han går runt utan strumpor i ett par trasiga tygskor, och på kroppen har han byxor och en tröja. Han säger att det är kallt ute.

– Jag äger ingen jacka eller andra varma kläder, säger han, och fortsätter:

– Det är kallt ute så jag brukar mest vara inne i stugan. Där är det varmt, säger han.

Mannen visar andra personer, bland annat ett barn, som inte heller har kläder som är anpassade till kylan.

Personer som är asylsökande har rätt att söka bidrag till kläder, och det har mannen och människor i hans närhet redan gjort. Men han säger att han har fått beskedet att det kan dröja mellan en och två veckor innan det kan ske en utbetalning, och fram till dess får han fortsätta att frysa, förklarar han.

Målet från Migrationsverket centralt är att asylsökande ska få besked om det ekonomiska bidraget inom 14 dagar men snittiden i länet ligger på sex dagar, förklarar Ulrika Nilsson.

– Det är inte optimalt. Det är klart att det hade varit bäst om vi kunde bevilja pengarna under en dag, men det är inte möjligt för det är så många som lämnar in en ansökan, säger hon.

Ulrika Nyberg vill dock betona att om det kommer till myndighetens kännedom att någon inte har tillräckligt med kläder så prioriteras den personens ansökan.

Även Grytan fick fler asylsökande under förra veckan. Där handlar det om ungefär 100 personer.