Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät mer fett och mindre kolhydrater

LCHF-kost (lågkolhydrat-högfettkost – Low Carb-High Fat) är en idealisk kost för diabetiker som ofta kan minska sin medicinering kraftigt eller avsluta den helt. Jag har själv varit överviktig och även drabbats av diabetes. LCHF-kosten har gjort att jag gått ner i vikt. När jag dessutom inte äter kolhydrater så stiger inte blodsockret. Jag behöver oftast inte ta mina insulinsprutor. En stilla undran är ju varför inte denna kost rekommenderas till alla diabetiker.

I stället rekommenderas vi diabetiker att äta socker. Man säger givetvis inte socker men i praktiken är kolhydrater socker. Kolhydrat är ju ett samlingsnamn för samtliga sockerarter.

Ett mycket stort antal hälsoförbättringar har rapporterats av människor som har övergått från det moderna samhällets kost till LCHF-kost.

Det moderna samhällets kost baseras till stor del på kolhydratrika spannmålsprodukter. Spannmål har bara odlats i några tusen år och människan har inte anpassat sin ämnesomsättning till ett stort intag av snabba kolhydrater på så kort tid.

De moderna kostråden innebär ett samtidigt lågt intag av fett och ett högt intag av kolhydrater. Många människor får av detta problem med svängningar i blodsockret och med övervikt.

Det finns stora brister i den nuvarande officiella kostrådgivningen, vars senaste påfund är att föreslå att barn ska dricka lättmjölk och äta nyckelhålmärkta matvaror.

Nyckelhålsmärkta produkter har alltid låg fetthalt och det innebär i sin tur att många av grundsmakerna försvinner i processen.

Livsmedelsindustrin löser detta med att tillsätta stabiliseringsmedel, aromämnen och färgämnen.

Den ”fetmaboom” som drabbat västvärlden överensstämmer väl i tid med när nyckelhålsmärkning och light-produkter infördes.

Många naturfolk lever på, eller har levt på, LCHF-kost och de har inte drabbats av det moderna samhällets folksjukdomar. Man har inte fått några bristsjukdomar heller.