Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät rätt ochslipp tillskott

Omega 3, multivitaminer, järntabletter och
kalcium. Reklamen uppmanar oss ständigt att
tillsätta en massa viktigheter i tablettform till vår kost. Men visste du att om man äter bra och varierat behöver man faktiskt inte tillsätta en enda vitamin?

Annons

Det är lätt att tro att det är livsviktigt att få i sig omega 3-kapslar eller vitamintabletter med marknadsföringen vi möts av dagligen, men så är det alltså inte för de allra flesta. En frisk person som äter en balanserad kost får redan i sig vad han eller hon behöver.

– Om man följer grunderna i våra livsmedelsrekommendationer och äter mycket fisk, grönsaker och fullkornsprodukter behöver man inte tillsätta något, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

att de enda som enligt Livsmedelsverket faktiskt behöver någon typ av kosttillskott är barn under två år, kvinnor som vill bli gravida, veganer och äldre över 70 år. För kvinnorna är det folsyra som behöver tillsättas. Folsyra är en form av B-vitamin som bland annat förebygger ryggmärgsbråck hos fostret. Tidigare rekommenderades AD-droppar till barn under två år, men undersökningar visade att svenska barn fick i sig tillräckligt av vitamin A ändå och i dag är det bara D-vitamin som gäller för de yngsta.

– Små barn behöver D-vitamin eftersom vi främst får det från solen och är man riktigt liten bör man inte vara ute i solskenet. Veganer bör äta D- och B12-vitamin och även äldre behöver D-vitamin, särskilt de som inte är ute så mycket, säger Irene Mattisson.

individuella anledningar till att man behöver tillsätta vitaminer eller mineraler till sin kost, men då handlar det oftast om att man är sjuk, gammal eller äter dåligt. Unga kvinnor kan behöva tillsätta järn, men i övrigt är tillskotten många stoppar i sig dagligen helt onödiga. Att äta för mycket vitaminer och mineraler kan rentav vara skadligt för kroppen.

– Om man väljer att äta tillskott ska man absolut inte kombinera olika sorter, det kan vara farligt, säger Irene Mattisson.

Riktigt stora överdoser kan till och med öka risken att dö i förtid, men de vanligaste tillskotten gör varken till eller från, enligt Irene Mattisson.

– Vitaminer som säljs på apoteket ligger ofta på precis på gränsen till det rekommenderade näringsintaget, så de är inte farliga. De är harmlösa och meningslösa.