Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal för bombhotet mot Lidl

De två unga kvinnor som erkänt att de placerade ut en kartong med texten ”bomb” utanför Lidl i Östersund åtalas nu för falskt larm.

Det var vid 23-tiden 3 november ifjol som kvinnorna, 17 och 18 år gamla, ställde en brun wellpappkartong framför ingången till livsmedelsaffären Lidl vid Rådhusgatan i Östersund.
På den igentejpade kartongen som de fyllt med en soppåse hade 17-åringen med en tuschpenna skrivit ordet ”bomb”.
I polisförhören sedan de tagit hjälp att anmäla sig själva berättade de att de bara hade tänkt ”busa”.
Efter att ha tittat på hemsidor med roligt innehåll på Internet bestämde de sig för ett bombskämt i stället för att till exempel kasta ägg på fönsterrutor.
Men när Lidls butikspersonal tidigt på morgonen 4 november upptäckte den misstänkta bomben så blev det fullt pådrag.
Polisen spärrade av området runt Lidl, 120 lägenheter evakuerades, och bomtekniker flögs upp från Stockholm.
I förhören berättade kvinnorna att de trodde att människor skulle förstå att det var ett skämt, att personalen på Lidl skulle skratta åt ”Halloweenskämtet”. 18-åringen sa så här:
– För vem skulle vilja bomba Lidl?
För poliserna berättade de båda om den oro och olust de kände när de gick förbi avspärrningarna på väg mot skolan.
De blev än mer ångerfulla när de i radio hörde om hur bland andra en pizzaägare drabbats ekonomiskt på grund av uteblivna kunder.
De hävdar båda att de utgick från att de inte skulle bli trodda om de berättade om den falska bomben, och att de var rädda för att få fängelse.
I ÖP 5 november berättade polisens presstalesman att påföljden kan bli upp till fyra års fängelse för den som döms för grovt falsklarm, och upp till ett års fängelse även om falsklarmet inte skulle betraktas som grovt.
På kvällen 5 november ringde en närstående till 18-åringen polisen i Östersund och berättade att kvinnan avslöjat att det var hon och hennes 17-åriga kamrat som låg bakom bomben.
Och de unga kvinnorna erkände båda direkt när de förhördes av polisen.
I åklagarens stämningsansökan till Östersunds tingsrätt finns inte Lidl med bland dem som riktar enskilda anspråk mot kvinnorna, för uteblivna inkomster.
Det är fem näringsidkare som kräver kvinnorna på sammanlagt drygt 12 500 kronor.