Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal väcks efter kanotolyckan i Ånn

Artikel 2 av 5
Kanotolyckan i Ånnsjön 2015
Visa alla artiklar

Kammaråklagare Håkan Andersson har valt att väcka åtal mot en ledare för det konfirmationsläger där tre ungdomar skadades förra året. Mannen åtalas för vållande till personskador.

LÄS OCKSÅ: Man riskerar åtal efter kanotolyckan i Ånnsjön

Det var i juni förra året som ungdomar från Sollentuna norr om Stockholm var på konfirmationsläger i Ånn, Åre kommun. Efter dåligt väder hamnade ett antal ungdomar i vattnet och två av dem har fått bestående men.

– De drabbade är tre pojkar som var 14 år gamla vid tillfället. Samhället har ett särskilt ansvar att skydda unga människor, i synnerhet när de befinner sig på aktiviteter långt borta från sina vårdnadshavare. Som ansvarig lägerledare har mannen haft ett tydligt ansvar för lägerdeltagarnas säkerhet. För att bibehålla förtroendet för den här typen av verksamhet är det viktigt att frågor om ansvar vid olyckor prövas av rätten, säger kammaråklagare Håkan Andersson i ett pressmeddelande.

I stämningsansökan skriver åklagare Håkan Andersson att deltagarna borde haft våt- eller torrdräkt, fått en säkerhetsgenomgång samt haft följebåt. Då hade olyckan kunnat förhindras eller få lindrigare följder, anser han.

Håkan Andersson har bett om att få flytta målet till Attunda tingsrätt, Sollentuna. När ÖP når honom på telefon säger han att anledningen är att både målsägande och misstänkt befinner sig i Storstockholmsområdet.

Beslutet att väcka åtal har inte tagits lättvindigt säger Håkan Andersson som har behövt göra flera överväganden. Dessutom har det varit ett måste att målsäganden själv vill gå vidare i ärendet.

– Jag har behövt vara noggrann här, säger Håkan Andersson.

Då brottet rubriceras som oaktsamhet, och inte grov sådan, lär det inte bli tal om något fängelsestraff för den misstänkte mannen om han finnes skyldig.

– Påföljden kommer troligen att ligga på bötesnivå, säger Håkan Andersson.

Vidare menar han att då det rör sig om så pass unga människor finns det ett samhällsintresse att rättsligt pröva saken.

I förhör med polisen har de två pojkar som skadades allvarligast haft svårt att minnas själva olyckan. Men de har uppgett att de inte fick någon säkerhetsgenomgång innan paddlingen, och den tredje pojken berättade att de vid ett tillfälle gick iland innan olyckan skedde eftersom vågorna blivit större och de frös.

Men pojkarna ska sen ha uppmanats av en eller flera ledare att paddla tillbaka längs stranden. När vågorna tilltog kantrade de istället och alla tre hamnade i det iskalla vattnet.

Lägerledaren som nu åtalas för vållande till personskador har sagt i förhör att han har tagit lärdom av det som har hänt men att han inte anser att han har begått något brott.

Nu ska ett beslut om flytt av målet fattas, vilket enligt Håkan Andersson troligen kommer att beviljas. Förhandlingarna inleds när ett datum hittats som passar både försvar och åklagarsidan.

Läs mer:

Hjältarna på Ånnsjön kämpade vidare trots att det såg kört ut: "Han var helt livlös"

Leo var kliniskt död i timmar efter olyckan i Ånnsjön – mamman: "En fruktansvärd mardröm"