Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal väckt i stor sexhärva med minderåriga

Fyra män i nedre 20-årsåldern åtalas vid Östersunds tingsrätt för våldtäkt mot barn sedan de ska ha utfört sexuella handlingar mot en flicka under 15 år.

Åklagare Märta Warg åtalar männen för att ha utfört sexuella handlingar mot en flicka som vid tillfället var under 15 år, händelserna rubriceras som våldtäkt mot barn. Två av männen åtalas också för utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Männen ska ha fått flickan att ställa upp på nakenbilder i chatt-tjänsten Kik.

Åtalet är del av en större utredning där misstanke finns om att flera minderåriga flickor ska ha utnyttjats sexuellt av ett stort antal män. Det är oklart om och i så fall när ytterligare åtal kommer att väckas.

Enligt Märta Warg är det inte ovanligt med liknande ärenden men det ovanliga nu är omfattningen. I övrigt är hon förtegen om åtalet och pågående utredningar. Något rättegångsdatum är ännu inte bestämt.

Katrin Sahlin, en av de poliser som utreder brott mot barn, uttalade sig förra veckan om utredningarna som gäller allt från sexuella övergrepp till grooming och våldtäkt.

– Det är ett arbete vi egentligen aldrig ser något slut på, för det får förgreningar överallt, sa hon till P4 Jämtland.

Härvan ska ha börjat med ett ärende där sexfilmer och bilder hittades i en flickas telefon. Mer än tio gärningsmän ska vara inblandade och de är i åldrarna 15-44 år och i deras telefoner och datorer har man hittat ytterligare flickor som utnyttjats varav samtliga var minderåriga. Att en del av förövarna själva är unga förklaras med att unga inte vet att de begår brott.

– De vet inte att det är brottsligt att begära sexbilder på någon som är under 18 år.