Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalad för mordförsök släpptes ur häktet

Mannen som misstänks för mordförsök på en kvinna och en man på Frösön släpptes på fri fot i väntan på dom.

Det var den 5 september i år som en kvinna öppnade dörren efter att en ung man, i 25-årsåldern, ringt på. Helt oprovocerat ska han då ha börjat hugga henne med en kniv ett flertal gånger.

Kvinnans make gick emellan och då ska den misstänkte även ha försökt hugga honom, men missat.

Bara en stund senare greps mannen.

Den unge mannen som var alkoholpåverkad vid händelsen minns ingenting, och menar att det inte har funnits något uppsåt att begå brott.

I går avslutades rättegången mot honom, och en rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen inte har en allvarlig psykisk störning. Han ska därför inte dömas till vård.

Åklagaren Eva-Lena Rimér säger att brottet är mordförsök, och yrkar på sex års fängelse.

– Det är en normal påföljd för den här typen av brott. Men om det finns en förmildrande omständighet så tycker jag att fem år är rimligt, säger hon.

Cilla Lindahl, som är mannens advokat, anser att det finns en förmildrande omständighet. Den misstänkte mannen har en gammal sjukdomsbild som gör att han är väldigt känslig för alkohol, enligt Cilla Lindahl. Hon menar att det är viktigt att rätten tar hänsyn till det i sin bedömning.

Hon säger också att rätten bör ta hänsyn till att den unge mannen inte har visat upp ett aggressivt beteende tidigare och att han säger att inte ska dricka alkohol igen.

Varför mannen ska ha begått brottet är fortfarande oklart.

Den misstänkte har varit häktad sedan han greps, men släpptes på fri fot efter rättegången.

– Vi ser inget skäl att hålla honom fortsatt häktad eftersom vi inte tror att han ska begå nya brott, fly eller förstöra bevis, säger rådmannen Marit Åkerblom.

Dom avkunnas 19 december.