Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalad nekar till den höga farten

Två kvinnor omkom vid en kraftig kollision mellan två bilar på Frösön förra våren.

Rättegången efter olyckan inleddes på tisdagsmorgonen.

Stämningen var tryckt och snyftningar hördes i rättsalen där båda åhörarbänkarna var fullsatta.

– Som vi alla vet är det här en mycket tragisk händelse, sa åklagaren Mikael Bäckström.

En 23-årig man påstås ha kört den ena bilen i minst 129 kilometer i timmen vid korsningen mellan Rödövägen och Vallsundsvägen. Där fanns en bil med två kvinnor som skulle svänga vänster. En passagerare i respektive bil, två unga kvinnor, omkom.

23-åringen tog en medveten risk genom att hålla den höga hastigheten där, enligt Mikael Bäckström. Några andra invändningar har inte åklagaren mot hans agerande.

– Även om konsekvensen naturligtvis är mycket tragisk för alla inblandade, sa Mikael Bäckström.

Huvudfrågan för rätten att ta ställning till är vilken hastighet den åtalade mannen höll vid olyckan. 23-åringen har medgett att han kan ha kört kring 130 kilometer i timmen tidigare under körningen. Men vid kollisionstillfället höll han runt 80–85 kilometer i timmen, enligt hans egen uppskattning.

Det tror inte den expert som åklagaren har kallat att vittna, efter att ha gjort en uträkning utifrån kända uppgifter kring olyckan. Kollisionsvåldet är för stort för det, enligt experten.

23-åringen nekar till brott, men anser inte att han är utan skuld. Rätten får avgöra om han har varit straffbart oaktsamt, anser han.

– Jag har mått fruktansvärt dåligt efter olyckan. Fått hört om hur fel jag har gjort. Jag vet att jag har kört för fort, men inte så mycket som alla påstår, sa 23-åringen.

Föraren av den andra bilen skadades vid olyckan.

– Jag såg lysen en bit bort men de var på så långt avstånd, sa hon under rättegången.

Därefter blev det svart. När hon vaknade upp befann hon sig på sjukhus och hennes vän i passagerarsätet hade omkommit.

En annan trafikant hade passerat kvinnornas bil och larmade när han såg smällen i backspegeln. 23-åringen körde alldeles för fort, enligt vittnet som också mötte honom.

Rättegången fortsätter under onsdagen och reservtid är inplanerad på torsdagen. Bland annat ska en annan expert vittna på försvarets begäran om vilken hastighet 23-åringen hållit.

Åklagaren kommer att yrka på ett straff som ligger på fängelsenivå. Det kan exempelvis innebära en villkorlig dom förenad med samhällstjänst.