Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas för 3 000 liter öl, vin och sprit i lasten

Under onsdagen ställs tre misstänkta öl- och spritsmugglare inför rätta i Östersund. De greps, kraftigt berusade, i Brunflo med nästan 3 000 liter öl, sprit och vin i lasten.

I början av oktober fick polisen ett samtal om en minibuss som körde vingligt längs E 14 på väg västerut. När polisen stannade ekipaget fann de en 31-årig man och hans fru som båda var berusade. Kvinnan satt i passagerarsätet och drack vodka ur en tetraförpackning. Av polisens rapport framgår det att mannen, som körde, hade blanka och blodsprängda ögon.

I senare förhör har 31-åringen berättat att han hade druckit ungefär två liter vodka kvällen innan och sedan morgonen efter tog han ett glas till när han vaknade. Men han säger sig inte ha druckit när han körde och han tyckte själv att det gick bra. Ett utandningsprov visade på en alkoholhalt på motsvarande 1,5 promille.

När poliserna som stannat minibussen kollade i lastutrymmet upptäckte de stora mängder alkohol. Vid en kontrollräkning fann de att paret körde runt på 294 liter vin, 300 liter sprit samt 2 271 liter starköl. Både mannen och kvinnan förnekar all kännedom om lasten. Kvinnan, som är 36 år gammal, har uppgett att de var på väg till Norge för att fiska och mannen har sagt att en kompis bad honom att köra minibussen till Storlien och sedan lämna den där. Fordonet är skrivet på ett företag i Trondheim.

En stund senare samma dag grep polisen ytterligare en person efter ett samtal om en vinglig bilfärd på E 14. Mannen som misstänks ha kört bilen visade sig ha en alkoholkoncentration på 2,64 promille i blodet. Själv har mannen sagt att det var en annan man som körde och sedan försvann när polisen kom. Vid senare förhör visade det sig att 54-åringen är far till mannen som körde minibussen. Men 54-åringen förnekar all kännedom om alkoholen. Han skulle till Trondheim och kanske titta på ett jobb.

De båda männen åtalas vid Östersunds tingsrätt för grovt rattfylleri och tillsammans med kvinnan åtalas de för olovlig befattning med smuggelgods.