Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas för manipulering av bankomater

Tre män, 26, 29 och 34 år, har åtalats för grov stöld. De ska ha manipulerat uttagsautomater i länet och på andra håll i landet.

Annons

Tillvägagångssättet kallas för cashtrapping. Någon klistrar en metallist framför luckan där sedlar matas ut ur uttagsautomaten. På insidan av listen klistras dubbelhäftande tejp som hindrar att automaten tar tillbaka sedlarna när kunden inte tar med sig dem.

Efteråt kommer tjuven tillbaka och vittjar fällan. Att placera en fimp i luckan för kvitton sägs vara ett nytt sätt att distrahera kunden.

Den nu åtalade ligan ska ha begått den här typen av grova stölder på flera håll i landet mellan Jönköping och Övertorneå. 10 åtalspunkter handlar om fullbordade brott.

I Jämtland ska de två äldsta av männen ha manipulerat automater i Svenstavik, Strömsund och Järpen under oktober. Vid alla tillfällena ska en person som inte identifierats i polisutredningen ha deltagit.

Två personer som blev bestulna i Svenstavik noterade inget konstigt med automaten. En kvinna reagerade på att automaten "klickade" när hon inte fick ut sina 1 000 kronor i Strömsund.

Men i Järpen gick de misstänkta bet. Där lyckades en kund dra bort listen och få ut sina 300 kronor. Kunden följde dessutom efter de misstänkta och larmade polisen om var de befann sig. De kunde gripas i Ytterån.

Brotten bedöms vara grova utifrån att de begåtts systematiskt och varit svåra för offren att värja sig mot. De har även riskerat att rubba allmänhetens förtroende för landets banksystem, anser åklagaren.

I bevisningen ingår bland annat övervakningsbilder och uppgifter om att de misstänktas mobiltelefoner varit uppkopplade i närheten när brotten begicks.

Männen, som hör hemma utanför länet, har nekat till brott i polisförhör.

26-åringen och 34-åringen är fortfarande häktade, medan 29-åringen har försatts på fri fot.