Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åter till det normala i norr

El, telefoni och mobiltelefoni fungerar åter på allt fler platser i Strömsunds kommun efter det omfattande avbrottet i samband med stormen Hilde. Men fortfarande är en del områden avskurna.

På onsdagskvällen var det endast 13 abonnenter kopplade till Eons nät som saknade el och vad gäller telefoni var det under onsdagskvällen 620 berörda kunder kopplade till Telia som hade avbrott varvat med störningar.

På en del ställen har även enskildas vattenförsörjning slagits ut på grund av strömavbrott. Där finns vatten att hämta på anvisade platser samt vid kommunala anläggningar.

– Men alla kommunala vattenverk fungerar i kommunen nu, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsund, på onsdagskvällen.

De som inte har fungerande trygghetslarm har besökts kontinuerligt sedan i söndags.

– De som haft problem har istället fått tätare besök från hemtjänstpersonal. Vi har även erbjudit, och kan fortfarande erbjuda, de som saknar trygghetslarm, en plats på våra särskilda boenden. Men av erfarenhet vet vi att de allra flesta väljer att stanna kvar hemma. Ofta blir det grannar eller släktingar som ställer upp i sådana här lägen, säger Andersson.

Peter Åberg sitter som driftunderhållschef på Fortum som sköter om Blåsjön kraftnät i norra länsdelarna. De har haft det riktigt tungsamt de senaste dygnen, men på onsdagskvällen var det en lättad Peter Åberg som berättade att det nu är väldigt få abonnenter kvar som saknar ström.

– Nu handlar det enbart om enstaka områden där det finns strömlösa sportstugor. Som mest 30 stugor återstår i trakten av Håkafot nere på Näset och på sträckan mellan Blåsjön och Ankarede, säger Åberg.

– Det känns bra att elen är tillbaka nu för det börjar bli kallt här, säger han och avslutar med att det är minus tio grader på termometern.