Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återremiss en borgerlig framgång

Centern, Folkpartiet och Moderaterna fick Socialdemokraterna och Vänstern att backa kring ett kritiserat förslag till nytt regelverk för primärvårdens hälsoval.

Återremissen var en borgerlig framgång. Nu ska detaljerna gås igenom på nytt. På ett djupare plan utifrån en granskning om regelverket är konkurrensneutralt eller inte.

Primärvårdsansvariga Ann-Marie Johansson (S) har tidigare haft svårt att ens tänka tanken på ett ändrat regelverk, som ger sämre förutsättningar inte minst för Nya Närvården i Hoting. Lagt kort ligger och låg även i går ända fram tills dess de borgerliga krävde återremiss och så småningom ajournering för överläggningar.

Vad som hände där, eller om parterna var överens redan innan och spelade ett välregisserat politiskt spel mest för syns skull, ska vi låta vara osagt. Men när fullmäktigesalen fylldes igen las ett nytt mindre militant återremissförslag från de borgerliga och genast högg Socialdemokraterna på kroken.

Nu ska analysen fördjupas utifrån detaljer som IT-kostnader och eventuellt dyrare overheadkostnader för privata vårdgivare gentemot landstingets egna hälsocentraler. Sen får landstingsfullmäktige i februari ta upp frågan på nytt.

Återremissen var en delseger för de borgerliga partierna. Men hur allt slutar är mer ovisst. Redan innan återremisskravet väcktes fanns en viss öppning från Ann-Marie Johansson beträffande kompensationsmöjligheter för de privatas högre IT-kostnader. Men hon specificerade inga summor utan ville utreda frågan till i juni nästa år och samtidigt spika själva hälsovalsreglerna här och nu. Då surnade Centern till varför återremissförslaget förverkligades via Moderaterna.

I slutänden fattades nu inget beslut alls. Hela ärendet återremitterades och det var egentligen inget som majoriteten ville. Fast med en lenare skrivning i återremiss två, svaldes betet.

Nu kan parterna komma till kompromissbordet utan att på förhand stå alltför långt ifrån varandra. Nog så viktigt med tanke på att ett gynnsamt samtalsklimat behövs inför en möjlig uppgörelse i godo.