Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återremittera Natofrågan!

Sveriges 200-åriga alliansfria säkerhetspolitik har medverkat till att hålla landet utanför krig unikt länge.

Trots att förhållandena i omvärlden skiftat drastiskt har det faktum att vi varit fristående från militära allianser haft stor betydelse för att freden har kunnat bevaras.

Bondeförbundet/Centerpartiet har, tillsammans med Socialdemokraterna, varit garant för den svenska alliansfriheten.

Vi tackade nej till Natomedlemskap 1949 och höll fast vid denna politik under kalla kriget – och därefter.

Därför är det uppseendeväckande att majoriteten i Centerpartiets partistyrelse med ett klubbslag på partistämman i Falun vill att partiet ska byta åsikt och förespråka en svensk Natoanslutning.

Ett principiellt ställningstagande av den här digniteten bör vara väl analyserat och diskuterat i hela rörelsen innan en stämma tar beslut. Så är tyvärr inte fallet.

Jag föreslår mot den här bakgrunden att centerstämman i Falun återremitterar ställningstagandet till Natomedlemskap. För- och nackdelar måste först noga analyseras.

En bred diskussion krävs för att enskilda medlemmar, kretsar och distrikt ska ges möjlighet att ta ställning. En medlemsomröstning kan dessutom övervägas innan stämmobeslut.

Partistyrelsens majoritet understryker att Sverige bör samordna processen mot ett Natomedlemskap med Finland. Men varför då föreslå ett ja till inträde i militäralliansen utan föregående samordning med grannarna?

Finland har inte tagit ställning för en Natoanslutning, även om man ser det som en framtida möjlighet. Den finländske statsministern Juha Sipilä (C) underströk nyligen att någon ansökan om Natomedlemskap inte är aktuell för närvarande och att han på den punkten är överens med sin svenske statsministerkollega.

Exempel på frågeställningar som behöver diskuteras innan ett ställningstagande i Natofrågan:

1. Tror vi att en svensk (och finländsk) Natoanslutning innebär förbättrad säkerhet i norra Europa – eller skulle spänningarna öka?

2. Är vi beredda att kraftigt öka försvarskostnaderna? (Nato kräver att minst två procent av BNP ska gå till det militära försvaret. Idag 1,2 procent)

3. Är vi beredda att skicka våra söner och döttrar till krig långt borta från våra egna gränser?

4. Vill vi att Sverige ska bygga sin säkerhetspolitik på att de facto hamna under USA:s kärnvapenparaply?

I respekt för partidemokratin bör frågan återremitteras vid stämman i Falun. Om detta borde vi kunna enas oberoende av hur vi i dagsläget ser på Sveriges framtida relation till Nato.

Håkan Larsson (C)

stämmoombud för Centerpartiet i Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel