Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återvinningen räcker inte

Känns det bra att lämna mobiler och datorer till återvinning?

Det räcker inte. Grejerna måste hålla längre, lagas mer eller delas med andra om miljömålen ska nås, menar Naturvårdsverket i ny rapport.

Nästan sex av tio byter ut sin mobiltelefon innan den har gått sönder. Nästan fyra av tio gör likadant med sin dator. Men sex av tio säger i alla fall att de kan tänka sig att köpa begagnade produkter. Att de inte gör det beror på att de inte litar på att sakerna fungerar när de är gamla.

Naturvårdsverket står bakom denna attitydundersökning som finns med i en ny rapport om hur en annan konsumtion av elektronik skulle kunna förebygga elavfall.

Och det verkar behövas, enligt Naturvårdsverket. Det räcker nämligen inte att återvinna avfallet om miljömålen ska nås.

Men motståndet mot en annan syn än slit- och släng är stort. Drivkrafterna för att bygga skrotberg är starka. Redan på 30-talet lanserades idén att produkter skulle tillverkas med bäst-före-datum, allt för att få fart på ekonomin och tvinga kunder att köpa nytt.

Sedan dess har utvecklingen gått åt det håller. Rapporten beskriver hur låglöneländer tillverkar elektronik som blivit billigare och billigare att köpa i väst. Förslaget till lösning är att det måste bli lönsamt för företagen att tillverka produkter som håller länge och det skapas marknader för lagning och för att sälja vidare begagnade apparater.

Få byter ju ut sin elvisp, konstaterar Naturvårdsverket.

– Rapporten är svaret svart på vitt att det är så här. Och att tro att det ska räcka att bara informera om det för att förändra är väl optimistiskt. Vi behöver styrmedel för att komma någon vart, och vi förändrar kanske mest genom att vara aktiva på EU-nivå. Koldioxidskatt är inte omöjligt till exempel, säger Jon Engström, vid Naturvårdsverket i Östersund.

Varje kilo nytillverkad elektronik har gett upphov till nästan 24 kilo klimatgaser enligt rapporten.