Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ATG backar – ersätter kunderna efter händelserna i Östersund

ATG backar efter miljonincidenten på Östersundstravet.
Alla som spelade och vann till 54 gånger insatsen i lopp 8 har rätt att få ut sina pengar.
– Vi bröt mot våra vadhållningsbestämmelser, säger Magnus Lunner, säkerhetschef på ATG.

Det var i lopp 8 på Östersundstravet, fredag 5 september, som omsättningen i poolen för platsspel sköt iväg till drygt 19 miljoner strax före start.

Många var förbryllade och versionerna om vad som hänt ändrades under kvällen.

Första förklaringen var att spelet kom från USA och vinstutbetalningarna inleddes. Efter fyra minuter stoppades utbetalningarna med förklaring att det handlade om en "bugg". Den amerikanska insatsen togs bort och oddsen justerades.

I dag blev ATG:s utredning klar – och spelbolaget byter fot igen.

– Vi bröt mot våra vadhållningsbestämmelser när vi valde att stänga vinstutbetalningen, ta bort insatserna från USA i plats-poolen, göra en ny vinstuträkning och sedan öppna vinstutbetalningen igen. Det är en överträdelse av kapitel 15, paragraf 1 som säger att efter det att vinstutbetalning har påbörjats, kan vinstuträkningen inte ändras, säger Magnus Lunner.

Ursprungligen gav en av hästarna, Cuba Cohiba, drygt 54 gånger insatsen på platsspelet. Alla som spelade den hästen har rätt till vinst enligt det platsoddset. För övriga hästar som inkom på plats gäller också den högre av de två vinstuträkningarna, meddelar ATG.

– Det är ATG som har gjort fel, inte våra kunder, säger Magnus Lunner, och förklarar att det finns rutiner för att alla ska kunna få ut sina pengar. Även om man av någon anledning inte skulle ha kvar sitt kvitto.

I utredningen beskrivs även händelseförloppet under kvällen 5 september. Där förklaras att en valutakurs i USA matades in felaktigt, varför en insats på 30 dollar plötsligt blev över 19 miljoner kronor.

Men hur kunde miljonspelen komma in i poolen? Finns det ingen insatsgräns?

– Det finns inga sådana begränsningar. Vårt fortsatta arbete får visa om det krävs sådana gränser. Däremot kan du på atg.se inte spela för mer än du har på ditt konto. Du kan inte spela på kredit. Vi har redan infört nya rutiner som ska märka om poolerna sticker iväg, säger Magnus Lunner.

Varför blåstes inte loppet av?

– Ja, med facit i hand hade vi gärna gjort annorlunda. Plötsligt fick vi in 19 miljoner, och vi försökte ta snabba beslut. Analysen efteråt är att alla beslut inte var korrekta. Med de rutiner vi har infört nu ska vi kunna blåsa av loppet i en sådan situation.

I utredningen skriver ATG att "det inte finns några misstankar mot några sportsliga oegentligheter" i loppet.

Dopingprov togs på de tre hästar som inkom på plats. Resultaten är ännu inte klara.

– Det är viktigt att starta utredningen i ett brett perspektiv. Jag efterfrågade dopingprov redan på kvällen. Då hade hästarna redan hunnit lämna banan. Svensk Travsport kontaktades som såg till att proven togs dagen efter, i hästarnas hemmiljö, förklarar Magnus Lunner.

Har du varit med om något liknande?

– Nej. Som vi skriver i utredningen; det här är en helt unik händelse. Jag har jobbat på ATG sedan 2000 och aldrig varit med om något liknande.