Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ATG behöver rättvisa villkor

Det avtal som ATG har för spel på trav och galopp i Sverige ligger till grund för en stor del av hela landets hästnäring. Det är tack vare det som vi har travbanor i Östersund och runt om i landet, samt hästnäringens riksanläggning Wången.

Varje vecka är oräkneliga tusental barn, ungdomar och föräldrar engagerade i hästsporten via ridskolor, klubbar och travbanor.

Varje dag går drygt 30 000 personer till ett arbete som direkt eller indirekt är avhängigt hästnäringen. ATG har en viktig roll i detta och har historiskt tagit ett stort ansvar för hela branschen.

Därför är det av högsta vikt att säkra ett nytt avtal där ATG kan konkurrera mot internationella spelbolag på rättvisa villkor, så att man även i framtiden kan utveckla hästnäringen.

Det här är inte en fråga endast för traveliten, utan för hela folkrörelsen som svensk hästnäring utgör.

ATG tappar årligen marknadsandelar till utländska bolag och vill därför undvika kostnader för hästsportens barn- och ungdomssatsning, utvecklingsprojekt och utbildningsverksamhet. Det handlar om årliga kostnader på cirka 100 miljoner kronor.

Det är ett allvarligt hot mot såväl barn och ungdomars fritidsaktiviteter som hästsporten och landsbygdens anläggningar. Det utgör ett stort hot mot hela hästnäringen.

ATG ska inte enbart hålla i gång travsporten på elitnivå och på de mest profilerade travbanorna. För oss är det en självklarhet att avtalet ska göra det möjligt för ATG att även i framtiden fortsätta ta samma stora ansvar som man gjort sedan man fick ensamrätt på hästspel 1974.

Därför måste vi förutsättningslöst se över hur man kan stärka svensk travsports konkurrenskraft. Exempelvis måste ATG, som tar stort ansvar för näringen, kunna marknadsföra sig på samma sätt som utländska spelbolag kan.

Om vi vill att barnfamiljer ska ha nära till en ridklubb för fritidsaktiviteter och att fler än 30 000 fortsättningsvis ska ha ett "hästjobb" att gå till varje morgon så måste vi ta hand om hästnäringens finansiella hjärta. Det får inte stanna.

Därför vill vi också att ATG ska ha förutsättningar att fortsätta stötta hästnäringen.

Det kräver modernare och långsiktigt hållbara förutsättningar där man tävlar på lika villkor med nätbolagen.

Stig H Johansson, travtränare och tidigare kusk

Per Åsling (C), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel