Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ATG:s vd efter stöten: "Jag blir förbannad"

AB Trav och Galopp, ATG, har stängt av det amerikanska spelbolaget Churchill Downs.
En utredning pågår om vad som ligger bakom det spel på 19,2 miljoner som på fredagskvällen satsades i ett lopp på Östersundstravet.

– Jag söker efter logiken i att någon satsar den summan i en platspool som normalt omsätter mindre än 50 000 kronor. Det måste ju finnas en ambition med detta. Men vi har inte hittat den, säger ATG:s vd Hans Skarplöth, till TT.

Den gigantiska insatsen från det amerikanska bolaget var fördelat på tre hästar – 4,5, 5,1 respektive 9,6 miljoner.

– Det är i högsta grad ett onormalt spelbeteende. Vi har stoppat alla utbetalningar och allt spel från bolaget. Ingen vinstutbetalning har skett till Churchill Downs, säger ATG:s säkerhetschef Magnus Lunner.

ATG ska nu utreda den exakta tidsordningen mellan när spelet från USA lades, när spelet till lopp 8 stängdes och när starten gick.

– Jag kan naturligtvis tycka att vi borde ha stoppat spelet i den poolen när de här summorna dök upp. Men innan jag kan uttala mig kategoriskt måste jag veta exakt när vadet kom in, säger Hans Skarplöth.

På sociala medier diskuteras förklaringar som pengatvätt, bugg i systemet, att utländska spelbolag drivs av storspelare som vill ta del av den provision som betalas ut, så kallad "rakeback" – eller att någon vill visa på svagheten i ATG:s spelsystem.

– För mig finns just nu ingen logik i något exempel. Vi måste vara helt paranoida i utredningsjobbet. Inte lämna någon tanke eller möjlighet okontrollerad, säger Skarplöth.

Utbetalning av de felaktiga platsoddsen stoppades efter fyra minuter. Något som kan strida mot vadhållningsreglementet.

TT: Vad betyder det inträffade för ATG:s trovärdighet när det gäller spelsäkerhet?

– Känslomässigt blir jag förbannad eftersom vi satsat så mycket på den frågan. Klart att vi blir utmanade i förtroendefrågan när sådant här händer.

Turerna från ATG har varit många efter avslöjandet om att 19 miljoner spelats på plats i ett lopp i går kväll. Först sa ATG att pengarna kom från en spelsajt från USA, sedan ändrade de sig och sa att det var en bugg. Nu har de alltså återgått till att prata om spelsajten. Sportens Patrick Sjöö har skrivit om hur ATG hanterat den misstänkta spelstöten.