Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Atomdrivet mullrande dansexperiment

Spännande kultur ska erbjuda oväntade upplevelser, stimulera många sinnen och får gärna göra oss lite konfunderade också.

Annons

Så långt lyckas Riksteatern, Dansens Hus och Cullbergbaletten utmärkt med ”Vibragera” på Storsjöteatern på onsdag kväll.

Fyra dansare, varav två helt döva, ingår i projektet Tyst Teater. Kompositören Niklas Swanberg har dock skapat ett syntmuller av sällan upplevt slag, där två vibrationshögtalare får att hela rummet att skaka.

Allt är inspelat i en nedlagd reaktorhall under KTH i Stockholm och ett antal fladdriga filmsekvenser leder mina tankar till Tjernobyl.

De välsynkade dansarna far dessutom runt på scenen som hysteriska atomer medan smattrande geigermätare trummar i öronen.

Härdsmälta, tänker jag.

En poäng med föreställningen är att ge de döva dansarna möjlighet att uppfatta ljud genom basvibrationerna, vilket förvisso är lovvärt.

Särskilt berörd blir jag nu inte, men förbryllad, vilket förstås kan vara nyttigt.