Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att behandlas med vaccin är dyrt och tidskrävande

Det finns permanenta lösningar och botemedel mot pollenallergi, en behandling som finns att tillgå på Östersunds sjukhus.

Annons

Lena Nordfält jobbar som sjuksköterska på lung- och allergimottagningen på Östersunds sjukhus. Där har man möjlighet att erbjuda så kallade hyposens-behandlingar, eller ASIT, allergispecifik immunterapi, som det också kallas.

– Vi har ungefär 70 återkommande patienter som kommer till oss för att få behandling på regelbunden basis. Exakt hur stor del av dem som bara lider av pollenallergi går inte att avgöra eftersom man även behandlar allergi mot bi och geting med samma metod.

Behandlingen går ut på att långsamt vänja kroppen vid det man är allergisk mot, man injicerar alltså en liten dos av ämnet under huden och trappar upp dosens storlek efter hand. Under behandlingens första åtta veckor rekommenderas en till två injektion i veckan, sedan en injektion var sjätte till åttonde vecka.

Om man bara vill behandlas för pollenallergi bör det dröja tre år innan man kan avsluta behandlingen, för att bota bi- och getingallergi krävs ytterligare två år. Men behandlingstiden kan variera från fall till fall.

– Det är en väldigt kostsam och långdragen behandling. Därför är det en ganska liten del av alla allergiker som kommer hit till oss, det är de som har allra störst besvär och som känner att det är värt att lägga ner tiden och pengarna som krävs för att genomgå behandlingen.