Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att bränna dopping, lom och björn

I grunden är hon djurvårdare.
Och man kan utan överdrift säga att det syns i Maria Cotellessas stengods och rakubrända fåglar som nu visas på Drejeriet.

– Ganska sent i livet gick jag en kurs i keramik, provade olika tekniker och nu jobbar jag mest i stengods och en teknik som heter naken-raku.

Det senare använder hon för en svit med fåglar, som ligger nära lom, går, svan och dopping, de flesta gjorda ganska nyligen:

– Mönstren man får är lite svåra att styra med raku, men det är också en poäng. Jag försöker inte göra exakta efterbilder även om de påminner om olika arter. Däremot vill jag helst att de ska ha ögon så man ser att det är individer.

Värdigt guppar de stora ljusa fågelkropparna omkring på Drejeriets fönsternisch, från sidan betraktade av en stor ansamling björnhuvuden, också i raku. Och så en parafras på en känd Leonardo-målning i stengods:

– Jag utgick från bilden av en kvinna med hermelin, men har bytt ut djuret till en råtta virad i ståltråd. De är skickliga överlevare.

Så finns också en liten installation med en utrotningshotad orangutang och en fågel snärjd i plastgarn och skräp som människan lämnat efter sig. En signal om nedskräpningens följder.