Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att gå på födelsedagsfest med hänglås på trosorna

Jag virrar runt på stan för att hitta något till kvällens fest. Jag är förvirrad och stressad.

Det är svårt att hitta allt som behövs. Jag läste på en blogg om den nya trenden. Bloggaren skrev varken om mode eller raggningsrepliker. Hon skrev om vad som behövs för att kunna sätta dit en våldtäktsman. Kamera, hänglås, pannlampa och en visselpipa är några måsten. Jag funderar på hur man får fast kameran på huvudet, kanske med silvertejp bredvid pannlampan? Undrar hur jag ska få dit hänglåset på trosorna. Och om jag kan få ner en båttuta i bh:n?

Det är stor risk att kommer jag se ut som Byggarebob när jag stiger in på min kompis födelsedagsmiddag. Folk kommer nog titta snett och undra. Men det verkar vara en smäll man få ta. För om jag blir våldtagen ikväll verkar denna utrustning behövas. I alla fall om man frågar Svea hovrätt.

Mitt hjärta har alltid bankat hårt för Sverige. Jag skryter gärna om vårt avlånga land. Senast förra veckan på flyget hem från Milano. Bredvid mig satt en italienare som skulle hälsa på sin svenska flickvän. Han berättade att han skulle flytta till Sverige. På min knackiga engelska bredde jag på om både midsommar, sjukvård och fjällen. Kanske skröt lite väl mycket. Men han verkade köpa de mesta och nickade imponerande.

Samma kväll satt jag i min skeva IKEA-soffa och åt en efterlängtad messmörsmacka. Jag kände att jag mitt skryt hade bitit på mig själv. Soffan kändes lite skönare och mackan lite godare. Fasaden hölls uppe tills jag öppnade tidningen. Jag läste om de sex killar som hade friats av Svea hovrätt för våldtäkten på en flicka i Tensta. Domstolen tyckte inte att flickan hade varit i tillräckligt utsatt situation. Att hon låg naken, full och inlåst i ett rum med sex killar hade inte räckt.

Mina egna meriter inom juridik är knappa. Det lilla jag lärt mig kan jag tack vare amerikanska dokusåpor och en halvtermin av rättskunskap. Men jag vet att Sveriges lag ska byggas på demokratin, folkets röst. Så jag undrar vilka som tycker att pojkvaskrar ska frias? Fyra av dom har till och med erkänt samlag med flickan. Kanske hade dom dömts om den nya sexlagen gällt, kanske inte. Oavsett är det inte tillräckligt. Hur svårt kan det vara att sätta dit våldtäktsmän?

Mackan växer i munnen och jag mår illa. Jag tänker på italienaren. Känner att de jag tidigare var stolt över mest är oväsentlig bullshit. Jag undrar hur vi orkar lägga energi på att bötfälla felparkerade bilar och stänga igen restauranger med smutsigt golv. Vi låter ändå 80 % våldtäktsmän spatsera fritt på gatan. Hur är de ens möjligt att vårt samhälle inte har kommit längre? Vad har vi gjort de senaste 2000 åren? Till och med på Jesus tid fanns det bättre åtgärder.

Detta har gjort mig förbannad och rädd. Jag vill inte bli en tjej som är rädd och feg. Vill inte börja tro att en våldtäktsman gömmer sig bakom varje hörn. Jag vill kunna lita på folk. Vill vara naiv och blåögd. Kunna ha på mig vad jag vill och gå genom vilken park jag vill. Åka på resor och efterfester. Framförallt kunna låsa in äcklet om jag skulle bli våldtagen. Oavsett om det är utanför Coop i mjukisbyxor eller på väg hem från nattklubben i kjol. För ett nej ska fan i mig räcka.