Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att göra litterära nålstick på den stora jämtländska kartan

Hur ska den lokala litteraturen få rättmätig uppmärksamhet och hitta ut till sina läsare?

Ett piggt initiativ för att få igång en sådan diskussion lockade på torsdagen en liten men engagerad publik till Galleri Bolin.

Galleristen Lars Bolin hade sällskap av förläggaren Sara Swedenmark samt författarna Theres K Agdler och Magnus Ottelid.

Med hjälp av en karta och en ask med nålar diskuterade de runt ämnet ”Vi vill sätta litteraturen på Jämtlands karta!”

Agdler som förhöll sig mest fri till ämnet noterade i en fyndig rundmålning att länskulturen på sin hemsida inte ens listar litteratur som ett särskilt rubrikområde:

– Man har rubriker som musik, teater och lokala kulturproduktioner – med mera.

– Litteratur är alltså inte ens en egen kategori utan ingår i detta Medmera. Så vi får väl komma ihåg att dra poängkortet, ironiserade hon.

Lars Bolin resonerade för sin del kring sin gamle gymnasielärare Carl-Göran Ekerwald, en författare som han följt genom åren:

– Personligen håller jag hans essäbok om Céline allra högst och många med mig anser att han är en av landets bästa essäister.

Nålen placerade han i Offerdal, liksom Sara Swedenmark som tidigare arbetat vid Jamtli Förlag och numera är egen företagare:

– Åkersjön finns på min karta genom de hästböcker av Lisbeth Pahnke jag slukade i tonåren, berättade hon i en rolig genomgång av det intresset.

Magnus Ottelid lyfte för sin del fram den begåvade och politiskt mycket radikale Arthur Magnusson från Ytterån som skrev kampfyllda diktsamlingar, men också översatte rader av böcker från diverse språk:

– Han blev sannolikt marginaliserad på grund av sin politiska ståndpunkt men är en mycket fascinerande litterär person i länet.

Efter de korta anförandena bjöds publiken på bubbelvatten och snacks samt en öppen diskussion och förhoppningen är att ordna fler möten där litterära upplevelser med länet som bas kan locka till fler möten.

Utmärkt tanke och en bra start!