Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Att gråta är ju oftast befriande"

Glad musik som lika ofta lockar till gråt, så beskriver körledaren Maria Boberg sin älskade gospel.

– Ibland faller jag i gråt, säger hon.

100 procent Östersund besökte årets största gospelkonsert i stan med körerna BB Gospel Choir, Caming gospel och Frösö gospel.

Maria Boberg har lett körer i 30 år. Först hade hon en kör vid namn Bystämman Gospel och nu har hon sedan hösten 2011 haft en kör som kallar sig BB Gospel Choir. Just den söndagskväll i oktober som 100 % Östersund besöker dem ger de en två timmar lång konsert tillsammans med de två andra gospelkörerna Caming Gospel och Frösö Gospel.

– Visst är det väl fantastiskt att vi har så mycket gospel här i stan, ropar Frösö Gospels ledare Mats Ternvall ut till den välfyllda Exercishallen på Stadsdel norr.

Sedan drar festen i gång på riktigt och de tre körledarna går igenom ett gymnastikpass, modell tyngre, under konsertens gång.

– Jag får komma i kontakt med hela mitt känsloregister och under en timmes konsert har jag renat mig, säger Maria Boberg och berättar att det även blir väldigt känslosamt.

– Ibland faller jag själv i gråt och då blir det jobbigt för kören. Vi har ju repat sångerna så mycket, men 27:e gången man sjunger en sång kan det brista. Det beror lite på vad som händer i livet för en just då. Men att gråta är ju oftast befriande och med det uppstår en känsla av glädje.

Maria berättar att många som besöker hennes konserter känner likadant.

– Det är en sån känslomässig upplevelse. Många kommer ofta fram efter konsertens slut och säger att de inte trodde de skulle bli så berörda som de blev av våra sånger. Det värmer i hjärtat.

• Gospel har ju ett kristet budskap, är det ett krav att man är troende för att delta?

– Det är ju inget inträdesprov... Jag själv är trygg i min tro, men sökarna är för mig lika viktiga som de som hittat sin tro. Men man måste ändå tro på det man sjunger, även om man kan vara agnostiker, säger Maria Boberg.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.