Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att lägga ner skolan blir en förlust affär

Politiker i Ragunda, det är dags att vakna upp och tänka till. Vad händer om ni lägger ner skolan i Borgvattnet?

Jo, efter att ha tagit reda på att skatteutjämningsbidraget i Ragunda kommun är 54 784 kronor per person under 2009, kan man lätt räkna ut att kommunen förlorar 1 040 896 kronor om 19 personer flyttar. Antalet 19 är lågt räknat, de personer som flyttar om skolan stängs. Det är inget tomt hot, utan de uppgifter som jag fått genom samtal med enbart berörda barnfamiljer. I kölvattnet blir det säkert fler som följer med. 19 personers flytt gör följaktligen att ytterligare 1 040 896 kronor ska sparas. Vad ska ni då spara på?

Dessutom måste man ställa sig frågan hur man kan lägga ner skolan i det skeende som vi i Borgvattnetsbygden, kommer att befinna oss i omedelbar närhet till en av norrlands största byggarbetsplatser inom de närmsta åren på grund av den vindkraftsatsning som sker. Vi här i bygden tror att det är det absolut mest positiva som någonsin har hänt i det här området. Hela vindkraftparken kommer att ge 100-120 arbetstillfällen under byggtiden och 40 årsarbeten efter färdigställandet. Någonstans måste även dessa personer bo. Borgvattnet ligger nära till hands.

Några av kommunens verksamhetsmål är att verka för ideella krafter och för inflyttning. Nedläggning av skolan är någonting i helt annan riktning. De som flyttar stannar inte inom Ragunda kommun och de ideella krafter som finns i bygden går till spillo.

En skolnedläggning drar också med sig ytterligare konsekvenser för bygden. Affären med drivmedelsanläggningen som nu fungerar bra, mycket tack vare ideella krafter, kan inte överleva om barnfamiljerna flyttar. Det kommer att slå tillbaka på kommunen på så sätt att man måste ordna annan hemsändning än den som idag sker genom affären och ideellt arbete. Troligen genom hemtjänstens försorg. Det blir ytterligare merkostnader för kommunen. Vad ska ni då spara på?

Kommunen är på väg att döda en mycket självgående bygd. Allt i en glesbygd hänger ihop. Det tror jag är det första man måste förstå. Försvinner något av de viktigaste man har, t.ex. skolan då följer också resten med i fallet. Tyvärr ser man allt för många döda och halvdöda byar. Vill man ha det så även i den här delen av Ragunda kommun?

Utveckla istället för att avveckla!

Kerstin Torgersson, Borgvattnet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel