Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att öppna förpackningar

Den som är bekant med sociala medier eller läser nyheter digitalt, har kanske noterat en trend som hållit i sig ett tag. Det förekommer nämligen en rad videoklipp på nätet, som instruerar olyckligt obildade människor i konsten att öppna förpackningar av olika slag. Dessa klipp delas flitigt på nätet och tilldrar sig större intresse än de nyhetsklipp som rapporterar från de otaliga konfliktzoner som finns i världen i dag. Det kan tyckas märkligt, men folk har ett till synes större behov av att lära sig att öppna en gediget försluten plastprodukt än att få insikt i världens krig och fasor. Ibland tar kvällstidningarna i så de spricker.  En tidning hade hittat ett "ryskt geni" som kommit med en världsförbättrande upptäckt av rang. Vem var då detta ryska geni? Var det en litterär arvtagare till Alexander Solzjenitsyn? Med kvällsblaskans formuleringar antog man att Nobelkommittén skulle underrättas. Ryssens geniala upptäckt visade sig vara den att han på kortsidorna av folieförpackningar upptäckt kartongflärpar som kan tryckas in för att hålla fast rullen. Så genialiskt...

I julas fick vi veta att en ung kvinna hade hittat något fantastiskt i en klassisk chokladask. En förslutningsflärp fanns i locket för att stänga asken. I vår största och kaxigaste kvällstidning beskrev hon hur hon "blev all alldeles exalterad och jätteglad och så himla chockad, vid upptäckten". Det är klart att det var ett stort moment i världshistorien. Händelsen kommer framgent att omnämnas med samma vördnad som Arkimedes omtalade badkarsexperiment. "Flärp-kvinnan" kallas hon nu förresten. Det ska vara tjusiga titlar.

Nu senast var det grillkolspåsarnas svårforcerade öppning som skulle avmystifierias. I ovan nämnda tidning drog man sig inte för att kalla detta för ett "Globalt mysterium".  Genom att dra i snöret på rätt sätt kan man öppna dessa påsar utan att slita sönder dem. Denna kunskap var nog tidigare förbehållen trollkarlar som Gandalf grå eller möjligen Joe Labero. Nåja, vi kan nog anta att det otaliga gånger per år sker katastrofala öppningsförsök av grillkolspåsar när frustrerade män (för det är oftast sådana som grillar med löjligt självbelåten min, medan kvinnan i huset tar hand om allt annat som rör måltiden) sliter sönder påsen varvid skjortan översköljs av kolets svarta träck, som i en misslyckad dasstömning.  Omgivningen manar då till besinning, emedan frustrationen och besvikelsen kan förvandla en självutnämnd grillexpert till en brölande bärsärk.   

Det finns ett engelskt uttryck för detta fenomen - wrap rage - "paketraseri". Frustration och utbrott som utlöses av problem med att få upp svåröppnade förpackningar. Man ska nog inte göra sig alltför lustig över detta fenomen. Enligt initierade källor drabbas tusentals konsumenter varje år av skador som uppkommer när man ska öppna förpackningar. Skärsår och stukningar är vanliga. Galet! Nu ska jag gå och förtära något svalkande i värmen. Någonting lättöppnat, som till exempel en kokosnöt eller varför inte en burk tonfisk. 

Krönikan kommer från 100& Östersund.

Fler krönikor av Micke Mojo:

Krönika: I rampljuset med roterande höfter och kosacksteg

Mojos Krönika: Kräftpremiär på gångbron!

Krönika: Vinterfiskets tid är nu!