Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att rulla ihop Sverige till en vetekrans

En Sverige-kropp som krumbuktar sig och slutligen rullas ihop till en sorts vetekrans som hålls samman av en flaggstång.

Så kan det se ut i några av de lekfulla bilder som Maria Lagerborg från i dag visar på Galleri S i Östersund.

– Jag gillar att leka med former och undersöka verkligheten.

På galleriet syns det hoprullade Sverige både som skisser, målningar och små skulpturer, som nybakade bakverk eller kanske stenbumlingar.

I andra skulpturer lägger hon samman Sveriges och Sudans kartbilder och låter Nilens vatten svämma över de båda landkropparna.

Maria är född i Örnsköldsvik och har bott i Umeå och Stockholm, numera i Sundsvall. Under åren har hon främst varit verksam som animatör och visar ett par filmer på Galleri S, bland annat en lekfull sak med stenar som lämnar små budskap och en annan om hur en snögubbe bildas och kanske brinner upp.

– Jag är intresserad av hur saker beskrivs och hur man kan leka med det. Men jag rör mig gärna mellan olika tekniker för att se vilka möjligheter de ger att uttrycka de saker jag undersöker.

Hon är också road av optiska fenomen och har därför ställt upp tre "bröder", små skulpturer som leker med cirkelformen och även presenterar sig i 3D-format, komplett med blåröda glasögon, inklusive en svart snögubbe, gjord i mongolisk papier-maché.

– Det är samma teknik som mongolerna använder för att göra sina Buddhafigurer, berättar maria.