Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att såga en ko

Flisorna yr i luften när Anders Suneson sätter motorsågen i nacken på den drygt meterhöga träkossan. Med varsam hand jobbar han fram en rundare form, begrundar sitt verk och sågar lite mer.
Se tv-inslaget ovanför artikeln.

Annons

Vi står utanför kallhallen på Torsta i Ås, där Anders och kollegan Leif Eriksson är i färd med att tillverka andra omgången djur till Lill-Skansen i Stockholm:

– Det var anbudsgivning på jobbet och vi var varken dyrast eller billigast. Men vi kunde garantera att grejorna ska hålla och så har vi kunnat visa en del saker vi gjort tidigare, säger Anders.

I vår invigs den nya upplagan av Lill-Skansen i Stockholm, sammanlagt utrustad med nio djur från Ås och Månsåsen, där Leif driver sitt företag Snickarglädjen.

Djuren är tillverkade av träklossar i kärnvirke från fura, bitar som de specialbeställt från en lokal såg. Klossarna limmas varefter grovformningen med motorsågen tar vid. Träskulpturen är inte kompakt, utan ihålig undertill.

– Man måste tänka på att träet sväller när det är fuktigt och krymper vid torrt väder, det är inte bra om hon skulle spricka, konstaterar Leif.

– Öron och horn sätter vi dit på slutet, dessutom oljar vi åtskilliga gånger, särskilt de figurer som ska stå utomhus, även om de hålls under tak.

Tidigare har Anders och Leif gjort träskulpturer till en äventyrsstig åt Vildmarksstigen i Tegefjäll och till järnvägsmuseet i Gävle.

– Antagligen har Skansen-folket sett våra grejor i Gävle innan de valde oss, och det är ju kul med tanke på den miljonpublik som Skansen har.

För någon månad sedan levererade Anders och Leif sin första omgång till Skansen – två ekorrar och kaniner, alla i jätteformat.

Förutom kossan filar de just nu på en gigantisk råtta och en normalstor get. Vid vårt besök påminner geten mest om ett modernistiskt konstverk, en samling limmade klossar sammanhållna av ett par rejäla tvingar.

På en bänk intill ligger skisser på både geten, råttan och kossan, för att ge de rätta proportionerna.

Anders som är konstnär gör skisserna, medan Leif som är möbelsnickare mäter ut proportionerna på klossarna, limmar och grovsågar, varefter Anders gör slutfinishen med motorsågen:

– Det är kul med det grovhuggna, men samtidigt är poängen med skulpturerna att barnen ska kunna leka med och klättra på dem, de ska vara barnvänliga.