Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att sälja sitt guld blir allt vanligare

Att sälja sina gamla guld- och silverföremål har blivit allt vanligare. I spåren av detta öppnade företaget Guld Adam en butik i Östersund. Och sedan öppningen i februari har Östersundarna blivit sex kilo guld och tolv kilo silver fattigare, men 1,1 miljoner kronor rikare.

Finanskriser och oro på finansmarknaderna har en tendens att driva upp priset på guld. Detta har gett upphov till en ny bransch, gulduppköparna. I dag finns mängder av företag som köper guld av privatpersoner. Ett av dessa är företaget Guld Adam. Från början åkte företaget runt och köpte upp guld och silver, men då efterfrågan var stor i Östersund öppnades i februari en butik här. Sedan dess har gulduppköparen Lena-Maria Olofsson som arbetar i butiken betalat ut över 1,1 miljoner kronor till Östersundsborna.

– Vanligast är armband i 18 karat samt ringar och örhängen. Det är oftast gamla smycken som legat i byrålådan och som inte används som säljs, säger hon.

Mest är det kvinnor i 40–60 årsåldern som kommer in och vill få sitt guld värderat, de flesta är Östersundsbor. Det som krävs för att sälja är en giltig svensk id-handling samt att man är minst 18 år.

– Allt guld och silver vi köper in smälts ned och går till återvinning. Guldet som återvinns används bland annat till nya smycken och elektroniska komponenter, säger hon.

Sedan starten i februari har butiken haft 302 kunder som tillsammans sålt över sex kilo guld av blandad kvalitet. 72 kunder har sålt över 12 kilo silver. Det tyngsta guldföremålet som hittills köpts in var ett armband som vägde runt 30 gram.

– En gång fick vi in några silvertackor. Annars är guldtänder lite udda, men inte ovanligt. De som säljer brukar har fått tips av tandläkaren att vi köper, säger Lena-Maria.

En vanlig vigselring brukar vara värd mellan 500–1000 kronor, allt beroende på guldhalt, vikt och aktuellt guldpris. Mäns ringar väger oftast mer och ger därför bättre betalt än kvinnors.

– Vi betalar för guldet, men inte för eventuella ädelstenar som sitter kvar i guldet, säger hon.

Artikeln kommer från 100% Östersund.