
Bild: Olof Sjödin
Under våren ser många en möjlighet att äntligen kunna bygga en uteplats eller en altan på sin tomt. Vi har träffat en snickare som ger er några av sina tips.
– Planeringen innan bygget är A och O, säger Fredrik Magnusson på Byggkompetens AB.
Det första man bör tänka på är var uteplatsen eller altanbygget ska vara. Vilken prisnivå man har tänkt sig för bygget.
– Planering av grunden och stommen kan kosta från ett par hundra kronor till 30 000 kronor. Beroende på hur markförhållandena är och vilket material man använde. Det viktigt att man bestämmer sig för rätt alternativ från början, säger Fredrik Magnusson.
Självklart blir stommen bättre ju grövre dimension man använder, men då rusar givetvis priset iväg. Hyra verktyg är ett bra alternativ för den som inte vill lägga ut en massa pengar på skruvdragare med mera. Det finns flera företag som har verktyg för uthyrning.
– Vi som arbetar varje dag inom byggsektorn strävar att ha så lätta maskiner som möjligt med batteridrift men de kostar en hel del, säger Fredrik.
– Virket köper man på sin bygghandel och jag rekommenderar att man har minst 28 millimer tjockt golv, annars kan det bli lite svajigt att gå på. Givetvis påverkar avståndet på golvåsarna stabiliteten. Jag tycker att de ska vara på 50 centimeters avstånd från varandra, säger Fredrik Magnusson.
Titta gärna på Web-tv inslaget på vår hemsida.
Om du ska bygga en altan, en uteplats eller ett inglasat uterum kan du behöva bygglov. Det beror på hur stort du vill bygga och var din fastighet ligger. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det du vill bygga kräver bygglov.
En altan kräver bygglov om den räknas som en tillbyggnad, det vill säga något som ökar byggnadens volym. Det är främst storlek, höjd och utförande som avgör om en altan är en tillbyggnad eller inte. Det finns inga exakta mått när en altan blir en tillbyggnad, varken när det gäller storlek eller höjd.
Inglasning av en uteplats under tak, i direkt anslutning till ett hus, kräver bygglov eftersom det räknas som en tillbyggnad.
Källa: Boverket
Om din fastighet ligger utanför detaljplan behöver du oftast inget bygglov för en liten tillbyggnad på ett en- eller tvåbostadshus eller en komplementsbyggnad. En sådan tillbyggnad kan vara ett inglasat uterum.
Om altanen inte är en tillbyggnad kräver den inget bygglov. En sådan altan får byggas var man vill på tomten och ända fram till tomtgräns utan grannars medgivande.
Källa: Boverket