Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vara rädd och att vara offside

Vad är egentligen en offside?
Och vilket är bästa sättet att hantera rädsla? Att undvika det otäcka eller springa rätt in i det?

Det var några frågor som kom upp när ÖFK:s konstprojekt på onsdagen fortsatte med ett sista möte före sommaren.

Kursledaren Kajsa-Tuva Werner hade samlat fem kvinnliga bekanta till samtal med A-lagets spelare i Östersunds Fotbollsklubb, som i sin tur fick beskriva sina rädslor.

Gruppvis spelade de upp små scener om att känna sig utanför, att vilja slippa stå på scen framför andra eller att känna sig otillräcklig. Klubbkamraterna frågade intresserat liksom de inbjudna och vitklädda gästerna.

Hur känns det exempelvis att få sitta på bänken i många matcher i rad, hur hanterar man det mentalt? undrade Byhusets ägare Agneta Enzell.

Emir Smajic berättade att han länge varit mycket rädd för just den situationen:

– Till slut kände jag att jag struntade i att bry mig, det fick gå som det ville. Och då gick det plötsligt mycket bättre.

Just den upplevelsen har fler spelare berättat om i ÖFK-boken, påpekade Karin Wahlén, som är ytterst ansvarig för ÖFK:s kulturprojekt.

Flera av de besökande kvinnorna berömde spelarna för tonen och den öppna stämningen i samtalen och att spelarna tycks våga vara raka med varandra i det som i praktiken är en sorts terapisamtal under vänskapliga och utvecklande former.

Så vad ville gästerna få fråga spelarna om? Ulla Oscarsson, som berättade om tidigare scenskräck, ville gärna veta hur en offside egentligen bedöms och det kunde flera frivilliga omgående förklara praktiskt.

Och vad ville spelarna veta av gästerna? Exempelvis om de vet var ÖFK ligger i serien just nu...

– Sjua, svarade Sanna Palomaa raskt och fick spontana applåder för att hon hänger med.

– Vilken serie?, undrade Enzell lite ironiskt.

Till hösten återkommer konstprojektet med fler praktiska övningar och så här långt på säsongen tycks ÖFK må utmärkt av att mixa sitt tänkande mellan idrott och kultur - segersviten är just nu imponerande och formkurvan stiger brant.

– Vi hoppas ni tar Hammarby till helgen, avslutade Kristina Ernehed och fick applåder.