Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att växa av valfrihet

Grattis 20-åringen! Du är ganska pigg för din ålder, trots att du varit med om en del i ditt korta liv.

Många gillar dig, en hel hög ogillar dig och det finns flera som till och med hatar dig. Du som i dagarna fyllt 20 och heter Fritt Skolval.

Då när du kom till världen var det många som ville vara med och ta åt sig äran över att du blev till. Nästan någon från alla partier stämde in i hyllningskören.

Folkpartiets Bengt Westerberg var stolt som en tupp. Ann-Cathrin Haglund från moderaterna var rörd till tårar över tillblivelsen. Så många år man väntat.

Till och med Lena Hjelm-Wallén från Socialdemokraterna var stolt men inte nöjd, eller något sådant. "Alla ska med", sjöng man, glatt.

Ja, inte Vänsterpartiet förstås, som alltid säger nej till allt.

För 20 år sedan tog riksdagen beslutet som gjorde det möjligt för friskolor att etablera sig i Sverige. I dag går nästan 16 procent av landets elever i friskolor inom grund- eller gymnasieskolan. Säga vad man vill om 20-åringen, men utan denna födelse, hade inte valfriheten och mångfalden kunnat växa sig starka i vår vardag. Vi som gått i likriktningens grå skola, vill inte ha den tillbaka. Vi vill låta 20-åringen växa på sig och bli stor och stark, men vi måste ta väl hand om vårt skötebarn, i vinst och förlust – i rimlig omfattning.