Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Att vi ska räcka till för varje larm är en utopi”

På LKC, länskommunikationscentralen hos polisen i Jämtland, är resursbristen ingenting nytt.

– Oavsett hur många poliser vi har så kommer vi aldrig att räcka till, säger Joakim Matsson, chef för LKC.

Det är många faktorer som påverkar att det blir resursbrist, menar Joakim Matsson.

– Ibland har vi inte resurserna, och ibland är det andra arbetsuppgifter med högre prioritering som är orsaken. I vissa fall kan man kolla upp det senare och informera polisområdet det berör, säger han.

Han påpekar att polisen är en händelsestyrd verksamhet som alltid måste prioritera sina ärenden efter hur viktiga de är. Drygt 17 000 händelserapporter registrerades i LKC under årets första tre månader. Och även om alla är långt ifrån polisiära ärenden, så menar Joakim Matsson att det visar på hur få de 329 fallen som DN hade i sin statistik är i jämförelse.

– Visst är det olyckligt att vi inte kan åka ut på allt, men att vi ska räcka till för varje larm är en utopi, säger han.

Från 1 januari 2007 har antalet poliser i länet ökat från 187 till 236. Och stort fokus har lagts på att förstärka yttre tjänst, även längre ut på landsbygden.

Borde ni inte hinna med fler larm efter de tillsatta tjänsterna?

– Trots att vi får mer resurser så riskerar vi att hamna där ändå. Oavsett hur många poliser vi har så kommer vi aldrig att räcka till, säger Joakim Matsson.