Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attefallshus löser inte bostadsbristen

Emanuel Sandberg (KD) hyllar regeringens bostadspolitik för att de "vrider och vänder på varenda sten […] för att göra det enklare att bygga…".

Bostadsbristen kvarstår, det bör enligt Boverket byggas 39 000 nya bostäder per år för att balansera bostadsmarknaden och förebygga hemlöshet.

År 2012 byggdes blyga 26 000 bostäder. Ett sådant bostadsunderskott skapar minskad rörlighet vid studier och arbete.

Hyresgästföreningens rapport visar att 289 000 personer mellan 20 och 27 år saknar egen bostad, 150 000 av dessa bor ofrivilligt kvar hemma.

Av 290 kommuner har 158 uppgett bostadsbrist för dem som är framtidens arbetare och akademiker.

Visst har bostadsministern varit flitig med utredningar, men de har styrts av begränsade utredningsdirektiv från ministeriet som sällan möjliggör för utredaren att presentera verklighetsförankrade förslag.

Den sänkta fastighetsskatten gynnar inte de 289 000 bostadslösa. Rot- och rut-avdraget gäller inte då hyresrätten är skattemässigt missgynnad, något Attefall bekräftade i branschtidningen Bofast.

De senaste besluten har inte heller tjänat våra bostadslösa. Ändringen av hyreslagen för att underlätta andrahandsuthyrning av bostäder har gett högre andrahandshyror på 10–20 procent beroende på ort.

Denna höjning kommer att kännas för studenter i Attefallshusen, som är ännu en förmån för egnahemmen att bygga ut med ett komplementhus.

Bostadsbristen kan endast lösas med fler bostäder och inte "Attehus". Det är märkligt att Sandberg hyllar dessa "reformer" utan självkritik, det är en hyllning utan kör då "reformerna" inte gynnar de som drabbas värst av bostadskrisen.

Ali Qadiri, utredare Hyresgästföreningen i Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel