Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attefallshusen beställdes utan upphandling – flyktingkrisen pekas ut som orsak

Östersundshem köpte 100 Attefallshus för 67 miljoner kronor utan upphandling. Flyktingkrisen medgav det snabba beslutet men resultatet blev ändå inte som väntat.

I vintras bestämde si g Östersundshem för att köpa in 100 Attefallshus av hustillverkaren Pilgrimstrahus. Varje hus kostar 670 000 kronor, varav 435 000 kronor är för själva huset och bygget och resten för inventarier, material och värmepump.

Beställningen för 67 miljoner kronor gjordes utan att fler byggfirmor fick tävla om uppdraget. Det blev en så kallad direktupphandling utan konkurrens.

Det var juridiskt möjligt eftersom det finns undantag i lagen om offentlig upphandling, LOU. Undaget gäller vid extrem brådska och panik.

Så här ligger det till:

EU–kommissionen meddelade i höstas att den aktuella flyktingkrisen krävde extra ordinära åtgärder. Behoven hos de asylsökande gjorde att lagen om offentlig upphandling kunde anpassas. Annonsering om offentliga jobb inför upphandling var inte nödvändigt och Konkurrensverket i Sverige tolkade det som att gick bra med direktupphandling i vissa situationer för att snabbt få fram tak över huvudet och mat.

För att säkerställa att köpet av de 100 Attefallshusen gjordes korrekt fick en advokatfirma i uppdrag att tolka både lagen och Östersundshems ägardirektiv.

I ett PM från 18 februari, en vecka efter att beslutet om köpet är taget, förklarar advokatfirman Foyen i Malmö, snabbspåret utan upphandling med att det finns ägardirektiv från Östersunds kommun som säger att bolaget ska medverka till att det finns bostäder för kommunplacerade flyktingar med uppehållstillstånd.

Och eftersom definitionen av ”asylsökande” väljs att ses i vid bemärkelse, alltså att de kommunplacerade med uppehållstillstånd också kallas ”asylsökande”, så fick Attefallshusen grönt ljus utan upphandling.

Men sedan blev det ändå bekymmer.

För Östersundshems tilltänkta hyresgäst var inte primärt kommunen och som ÖP har berättat tidigare reagerade Östersunds kommun när det visade sig att Östersundshem hade tänkt hyra ut husen till asylsökande vars uppehälle betalas av Migrationsverket.

– Vi utgick tidigare från att husen var till för bostadssökande och därför skulle uppfylla ett kommunalt behov, men när vi fick information om att Östersundshem vill hyra ut dem till Migrationsverket och göra en affär på det då vill inte vi vara med och lösa det med kommunal mark, sa ordförande i miljö– och samhällsnämnden Florian Stamm till ÖP 20 maj.

Sedan dess letar Östersundshem efter lämpliga tomter på sin egen mark, något som visat sig vara svårt att hitta. Om det i slutändan blir Migrationsverket som ensam hyr stugorna kommer i alla fall köpet av stugorna att ha gjorts enligt lagen;

En förutsättning för resonemanget att det går att direktupphandla är att bostäderna till övervägande del hyrs ut till asylsökande och endast till mindre del till andra grupper vars behov av bostäder ”inte kan anses vara oförutsett”, skriver advokatfirman.

Läs mer: Hyresgäster rasar mot Attefallshus: ”Det är ju tragiskt, sorgligt”