Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åttondeklassare i Strömsund lär sig om HBTQ-frågor – kultursamordnare: ”Det finns en problematik med fördomar kring HBTQ-personer”

Nyligen har alla åttondeklassare i Strömsunds kommun fått se pjäsen "Komma ut" av och med skådespelaren Oskar Sternulf. Pjäsen handlar om att komma ut och vilka rädslor, känslor och fördomar det kan föra med sig. Efter pjäsen kommer eleverna att arbeta vidare med sin känslor och tankar kring pjäsen.

Visningen av pjäsen är inom ramen för projektet "Skapande skola" och pjäsen tar upp de rädslor, tankar, fördomar och problem som kan uppstå om man inte passar in i den heterosexuella normen. Pjäsen är spelad över 200 gånger runt om i Sverige och nyligen har den visats för alla åttondeklassare i Strömsunds kommun, skriver kommunen på sin hemsida.

– Det finns en problematik med förutfattade meningar och fördomar kring HBTQ-personer och så är det även i vår kommun, därför är det extra viktigt att synliggöra, ventilera och reflektera dessa frågor. Förhoppningsvis blir vi lite öppnare, mer accepterande och får större kunskap i och med detta projekt, säger kultursamordnaren i kommunen, Marie Haglund, på hemsidan.

Nu kommer eleverna att under ett par veckor arbeta vidare med det frågematerial som är kopplat till pjäsen.

– Det var väldigt givande för våra elever att få ökad kunskap om HBTQ-frågor. Vi vill att de ska ha en öppenhet för alla typer av sexuell läggning och vi vill stötta de elever som eventuellt är homo/bi/trans eller queer att våga öppna upp och vara sig själva alltid och överallt, säger Kerstin Pettersson Schaletzky, lärare på Grevåkerskolan, på kommunens hemsida.