Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Auktion i Uppsala gav nära 100 000 till Långå

Fisket i Långå är viktigt. Det menar flugfiskeentusiaster som samlades i Uppsala och skänkte hela behållningen till Långåfisket och Grundsjöprojektet. Hela 91 200 kronor överlämnades.

– Det här var en överraskning bortom vad vi kunde ha hoppats på, men samtidigt är jag inte förvånad, sa Långåfiskets ordförande, Helge Jonsson.

– För ni både vet och förstår hur viktigt det är att vi kan rädda rödingstammen i Grundsjön. För det behövs kompetens, engagemang och pengar. Flugfiskemässan "Från fluga till antispinn" i Uppsala avslutades med en middag för 125 deltagare på Göteborgs nation. När kalvsteken var uppäten och kaffet serverades inleddes en auktion med drygt 80 skänkta föremål såsom flugspön i splitcane, rullar, linor, flugor och konstverk.

Helge Jonsson inledde auktionen med att berätta om Långå FVOF, Långåfisket och Grundsjöprojektet och de fyra deltagarna i det: Fortum, Härjedalens kommun, Långå FVOF och länsstyrelsen i Jämtlands län.

När auktionen avslutades efter fyra timmar strax efter midnatt kunde sekretariatet redovisa ett netto på totalt 91 200 kronor. Pengarna lämnades till Långå FVOF för att användas i Grundsjöprojektet för den hotade Grundsjörödingen.

Helge är ledare för projektet i år och var både imponerad, glad och rörd när han avslutningsvis fick ta emot donationen.

Pengarna kommer att öronmärkas på något sätt genom att användas för något särskilt objekt inom projektets ram.

– Det är viktigt att synliggöra hur pengarna kommer till användning eftersom det blir ett kvitto till dem som lämnat sitt bidrag. Det är ju inte bara pengarna som är ett värdefullt kapital. Lika viktigt är det förtroende som flugfiskare och andra sportfiskare visar oss. Det ger oss ett förtroendekapital som är värdefullt. Alla vi som är aktörer i projektet vill ju visa på äktheten i vårt engagemang och det ansvar vi känner för att Grundsjörödingen ska finnas kvar, sa Helge