Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ausonius döms för mord i Tyskland – får livstids fängelse

Idag föll domen mot John Ausonius, också känd som "Lasermannen", för mordet på en kvinna i Frankfurt 1992. Ausonius döms till livstids fängelse.

Det var i januari förra året som Ausonius överlämnades till Tyskland sedan det gamla mordfallet togs upp på nytt, skriver Aftonbladet. Ausonius har sedan överlämnandet förra året suttit häktad misstänkt för mordet på 68-åriga Blanka Zmigrod.

Rättegången inleddes i december och åklagaren har hela tiden yrkat på livstids fängelse.

Ausonius har sedan start nekat till att ha skjutit ihjäl kvinnan men har erkänt att han befann sig i Frankfurt den aktuella tidpunkten för mordet. Ausonius erkänner dock att han haft kontakt med kvinnan och att han några dagar tidigare bråkade med henne om ett elektroniskt fickminne som han menade att hon stulit.

Kvinnan sköts till döds när hon var på väg hem från sitt jobb och på brottsplatsen hittades ammunition av en sort som användes vid Ausonius attentat i Sverige och som är förbjudet i Tyskland.

Genom patronhylsorna som hittades och vittnesuppgifter ansåg åklagaren att det fanns tillräcklig bevisning mot Ausonius.

Orsaken till att fallet togs upp igen var inte att ny bevisning eller nya vittnesuppgifter framkommit utan på grund av att ljuset riktats mot Ausonius när den tyska polisen utredde den nazistiska terrorgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) och efter det beslutade sig för att ta upp fallet med Zmigrod.

Vid utlämnandet till Tyskland krävde Ausonius att få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige. Han är sedan tidigare dömd till livstids fängelse i Sverige och har här flera gånger ansökt om tidsbestämt straff men fått avslag.