Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Austers lättsamma romanlekar

Paul Auster
Mannen i mörkret
Albert Bonniers förlag
Oväntat

Annons

Den åldrande, före detta litteraturkritikern Augustin Brill delar hus med sin dotter och dotterdotter.

Alla tre har av olika skäl och på olika sätt blivit ensamma kvar, lämnade av sina älskade och sedan hittat en ny gemenskap i sin ensamhet.

Augustin Brill har svårt att få ro i sin sömn. En och samma dröm återkommer natt efter natt.

I en parallell värld, ett USA helt likt den vanliga, har historien tagit en annan väg.

År 2000, när Bush blev vald till president första gången trots att han inte fick flest röster var det ett antal stater på östkusten som bröt sig ur de förenta staterna och bildade en ny federal statsbildning.

I den står tvillingtornen kvar, det pågår inget krig i Irak. Däremot pågår sedan många år ett blodigt inbördeskrig.

En man vid namn Owen Brick vaknar ur sin sömn och befinner sig en stor grop.

En soldat kommer och hjälper honom upp, Owen Brick har blivit utvald för ett särskilt uppdrag.

Eftersom detta krig i denna parallella värld bara pågår i Augustin Brills fantasi så ska Owen Brick söka upp honom i det hus han delar med dotter och dotterdotter och ta livet av honom.

Det står ett liv mot miljontals liv men Owen Brick vägrar, han är ingen soldat.

Paul Auster låter Brill glida mellan sömn och verklighet, mellan ett USA där man krigar mot Irak och ett USA där man krigar mot varandra.

En typisk metafiktion a la Auster, en lättsam lek med många sidoberättelser, utvikningar och i botten djupodlande frågor.

Men den här gången tar det en oväntad vändning, Augustin Brill ledsnar på sin dröm, knycklar ihop sina papper och går och sätter sig och pratar med sin dotterdotter.

Nu finns bara en värld, bara ett USA och här pågår ett krig mot Irak som påverkar många djupt. Här blir romanen mindre typisk Auster samtidigt som den blir mer gripande.