Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även Jämtkraft har sina fläckar

Annons

Sitter här och ska föra Villaägarnas talan, mot de höga energipriserna. Ska jag vara alldeles ärlig så hade det varit mycket lättare om jag haft till exempel Eon, Vattenfall, eller Fortum som elleverantör. Nu har vi Jämtkaft som leverantör. Vad ska vi hitta för infallsvinkel på detta nu då? Ja vi kan väl börja med att konstatera att även solen har fläckar (Jämtkraft), något vi kan återkomma till senare.

Tänkte gå tillbaka till avregleringen av elkraft i Sverige. Det undgick nog ingen att vi var lovade fallande elpriser på grund av den ökade konkurrensen, som skulle bli en följd av avregleringen. Vilken konkurrens undrar jag? Ett litet samarbete bolagen mellan, skulle säkerligen göra susen. Man äger nämligen en del kraftverk tillsammans, vilket innebär att man sitter vid samma styrelsebord. Vi höjer priset lika mycket, vad ska folk göra? El måste man ju ha.

Hur det än må ha gått till, så sitter vi nu där med skägget i brevlådan. Aldrig har väl den enskilda människan varit så liten, som när hon blev kund hos de stora elbolagen.

Jag tycker att vi kan ha i minnet, den tiden, när några av våra lokalpolitiker ville komma åt lite snabba pengar, genom att sälja vårt Jämtkraft. Vad tror ni hade hänt med priset då? Hade vinsten återinvesterats i samma grad som nu, eller möjligtvis hamnat i den nye ägarens plånbok?

Det vinstuttag som sker i dag är tämligen lågt, i jämförelse med de stora bolagens. Dessutom går vinsten tillbaka till oss innevånare, i form av tillskott till kommunens kassa. Tala om vinstfördelning.

Vad i hela fridens namn ska vi nu göra åt de stora bolagen? En riktig utopi, vore att genom energibesparingar, hos gemene man, ge Jämtkraft möjlighet att skaffa fler kunder (produktionen räcker inte till alla kunder). Att spara energi är dessutom aldrig fel. Ska vi vara ärliga, så finns det fler energibolag i Sverige, som är lika välmående som vårt, med ännu lägre priser.

Jämtkraft använder sig även de av så kallad marginalprissättning, vilket ger möjlighet till överpris på den egna producerade elkraften. Detta apropå att även solen har fläckar. Visste ni att produktionskostnaden för 1 kWh vattenkraft el, är endast cirka 18 öre, enligt dubu.se. Endast när vi blir tillräckligt många, som tycker att elpriserna är för höga, är man tvungen att ta hänsyn till oss. En bra början, att påverka de stora elbolagen, är att gå in på www.kraftsamla.se . Det är en bra möjlighet att göra sin röst hörd.

Lennart Gustafsson

Villaägarna

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel