Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även nyblivna pappor kan bli deppiga

Upp till 15 procent av nyblivna pappor i Stockholms län kan ha depressiva symtom cirka ett halvår efter att de fått barn, enligt forskning från Karolinska institutet och Stockholms läns landsting.

Studien bygger på enkätsvar från drygt 3 600 män. Forskarna överraskades av att nivån liknar den för nyblivna mammor, 10–15 procent i Stockholms län, som brukar utfrågas av barnavårdscentraler 6–8 veckor efter födseln.

Det är oklart om nyblivna pappor är deppigare än män i gemen men en del pappor har själva spontant uppgett till exempel stressad livssituation, press på jobbet, sömnbrist.

– Föräldraskapet kan innebära en stor omställning. Kraven och belastningen ökar, säger Magdalena Carlberg som lett studien.

Hon vill särskilt understryka en sak:

– Depression hos nyblivna föräldrar är inte barnets fel. Det som avses med begreppet är bara tidpunkten för när de här symtomen uppträder.