Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även privata aktörer ska kunna bygga hyresrätter

Annons

Grundsynen i den nya majoriteten, bestående av S, M och MP, är att det måste till fler hyresbostäder för att öka både invånarantal, skatteintäkter och samtidigt som fler bostäder underlättar för företagandet i Åre kommun.

Det finns en uppenbar bostadsbrist i Åre kommun och vi vet att många skulle vilja bosätta sig i kommunen om det bara fanns tillgång på hyresbostäder.

En nyproduktion är samtidigt såpass kostsam så det gäller att bygga smart, kostnadseffektivt och på platser där det finns en stor efterfrågan.

Vi genomför nu en bostadsförsörjningsplan för att få svar på de viktiga frågorna. Planen ska visa var det är lämpligast att bygga och hur efterfrågan kring små och stora lägenheter ser ut. Det kanske faktiskt är så att det ska byggas någon form av seniorboende om intresset finns.

Det behövs alltså ges svar på en del frågor innan Åre kommun och Årehus gör stora investeringar. Vi ska ge Årehus i uppdrag att projektera för hyreslägenheter när planen är klar.

Vi ska dock inte låsa oss fast vid att det endast är Årehus som ska stå för all nyproduktion av hyresrätter. Kommunen måste underlätta för privata aktörer. Detta ska ske genom dialog med de dem samtidigt som vi startar arbetet med den fördjupade översiktsplanen av Åredalen.

Vi har redan inlett en dialog med privata intressen som vill bygga både hyreslägenheter och bostadsrätter. Ett arbete med alternativa lösningar, för att kunna bygga hyresrätter med rimliga hyror, kommer också att påbörjas.

När det gäller nyproduktion av hyreslägenheter så används ofta den framtida höga hyresnivån som en anledning till att inte bygga nytt. Så har det varit en längre tid och det är ofta den argumentationen som sätter käppar i hjulen för den fortsatta utvecklingen.

Om vi håller oss kvar vid det resonemanget kommer vi aldrig att bygga några fler hyresbostäder då produktionskostnaden förmodligen inte kommer att sjunka de närmaste åren.

Vi ska därför bygga innovativt, effektivt och på platser där behovet är som störst. Det är en av de viktigaste faktorerna till en positiv utveckling av Åre kommun!

Peter Bergman (S)

Leif Nord (M)

Katrin Wissing (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel